Nutricionistkinja ANA upozorava: Ovo su TRI namirnice koje su PAKAO za organizam, glavni su razlog MASNIH naslaga!

Vesti 16.02.2023 08:30 0

Idealna i uravnotežena ishrana je itekako moguća

Nutricionistkinja ANA upozorava: Ovo su TRI namirnice koje su PAKAO za organizam, glavni su razlog MASNIH naslaga!

Shutterstock

Raznovrsna ishrana je glavno pravilo koje moramo da poštujemo kako bi naš organizam radio kako treba. Neke namirnice ne samo da usporavaju metabolizam i sprečavaju da postignete idealnu formu, već često dovode do dijabetesa tipa dva, hormonske neravnoteže, Alchajmerove bolesti, pa čak i kancera.

Ukoliko se na pakovanju nalaze natpisi „Od svežeg voća“, „Prirodna voćna kaša“, to ne znači da ćete nakon čaše takvog soka postati zdrav način života. Šećer i arome se obično dodaju svakom takvom proizvodu.

- Pažljivo proučite etiketu proizvoda koji ćete kupiti: fruktoza sadržana u sastavu može u velikoj meri štetiti jetri. Većina studija povlači paralelu između prekomerne konzumacije fruktoze i visokog holesterola, što je jednako debljanju, gojaznosti i kardiovaskularnim oboljenjima - napominje ruska nutricionistkinja Ana Ivaškevič.

Slatka soda je takođe proizvod koji je štetan za metabolizam. Čak i ako na etiketi piše „0% šećera“, pokušajte da uklonite takva pića iz svoje ishrane. Sadrže veštačke zaslađivače kao što je aspartam.

Nutricionistkinja ANA upozorava: Ovo su TRI namirnice koje su PAKAO za organizam, glavni su razlog MASNIH naslaga!

Shutterstock

 

 

Prosti ugljeni hidrati, kao što su oni koji se nalaze u proizvodima od brašna i belog pirinča, nisu izuzetno loši, ali se veoma brzo obrađuju. 

Pokušajte da ih zamenite složenim ugljenim hidratima: mahunarke, hleb od celog zrna, smeđi pirinač, krompir, testenine, povrće i voće. Ova kategorija proizvoda se sporije raspada, tako da nema oštrog skoka šećera, bogati su hranljivim materijama, vitaminima i elementima u tragovima. 

Granola pločica je laka i praktična užina tokom celog dana. Nije samo hranljiva, već i korisna, jer sastav uključuje ovsenu kašu koja sadrži vlakna, što pozitivno utiče na probavni sistem.

Ovaj proizvod ne treba da koristite za one koji imaju gastrointestinalne bolesti, gastritis, čireve, alergijske reakcije na bilo koji od sastojaka (posebno na med) - preporučuje ova ruska nutricionistkinja.

- Na 100 grama granole ima oko 450 kalorija. Ovo je veoma visoka cifra. Ako jedete granolu za doručak, nakratko ćete se osećati punim energije i sitosti, baš kao i kod jednostavnih ugljenih hidrata, ali onda ćete ponovo poželeti da jedete - dodala je. 

Ako vam je dobar metabolizam jedan od prioriteta, pokušajte da jedete svaka četiri sata da biste održali metabolizam stabilnim.

 

Komentari (0)
Loading