Toplo se obučete ali STOPALA vam se SMRZAVAJU? Možda je u pitanju ozbiljna BOLEST, obratite se lekaru!

Vesti 24.09.2022 18:30 0

Nije samo loša cirkulacije u pitanju

Toplo se obučete ali STOPALA vam se SMRZAVAJU? Možda je u pitanju ozbiljna BOLEST, obratite se lekaru!

Shutterstock

Veliki broj ljudi koliko god je u kući toplo, oseća "hladnoću pod nogama" koja ni malo nije prijatna. Bitno je da obratite pažnju na svoje zdravlje i moguće zdravstevene probleme. 

Oboljenjima na koja hladnoća stopala može da ukaže, nalaze se dijabetes i anemija.Simptomi koji mogu da dođu zajedno sa hladnim stopalima i ukažu na zdravstveno stanje uključuju: slabost i bol u rukama i stopalima, osetljivost na hladnoću, boja vaše kože se menja kada vam je hladno ili ste pod stresom, osećaj ukočenosti dok se zagrevate ili oslobađate od stresa.

- Često kod dijabetesa, ako šećer u krvi ostane stalno visok, može doći do oštećenja živaca, što prouzrokuje neuropatiju ili osećaj ledeno-vrućeg žarenja, što opet može da prouzrokuje osećaj hladnoće - objasnila je dr Despres za "Popusugar". 

Neaktivna štitna žlezda

Štitna žlezda takođe može da bude kriva za hladna stopala. Slaba aktivnost štitne žlezde naziva se hipotiroidizam, a utiče na hormone koji pretvaraju hranu i kiseonik u energiju. Ako imate nedovoljno aktivnu štitnu žlezdu, ona ne oslobađa dovoljno hormona. Može vam biti hladno po celom telu, uključujući i stopala.

Toplo se obučete ali STOPALA vam se SMRZAVAJU? Možda je u pitanju ozbiljna BOLEST, obratite se lekaru!

Shutterstock

 

 

Rejnoov sindrom

Ovaj sindrom uzrokuje da vaše telo preterano reaguje na hladnoću. Kada temperatura padne, vaši prsti na rukama i nogama mogu biti ukočeni. Ponekad menjaju i boju, od blede, crvene, pa do modre. Bolest se javlja usled prekida cirkulacije koja nastaje zbog grča krvnih sudova. Ona znači da imate probleme sa nekim od vaših arterija - krvnih sudova koji prenose krv od srca do ostatka tela. Rejnoov sindrom češće pogađa žene nego muškarce.

Anemija

Vaša hladna stopala mogu biti znak da ste anemični. To znači da vaše telo nema dovoljno crvenih krvnih zrnaca ili da nisu dovoljno zdrava da obavljaju svoj posao prenosa kiseonika iz pluća u ostatak vašeg tela. Obratite se svom lekaru ako osetite simptome anemije.

Visok holesterol

Ako imate visok holesterol, možda ćete imati veći rizik od problema sa cirkulacijom, što dovodi do hladnih stopala. Problemi sa cirkulacijom rezultat su nakupljanja holesterola i upale u vašim krvnim sudovima.

 

 

 

 

 

Komentari (0)
Loading