Zdrave navike koje remete redovnu STOLICU: Loše utiču na RAD creva, ovo VOĆE posebno izbegavajte

Vesti 18.08.2022 09:56 0

Prirodno je biti frustriran ako naizgled dobre navike negativno deluju na creva, ali razmislite o tome da ih proverite. Male izmene svakodnevne rutine mogle bi poboljšati blagostanje organizma i probave

Zdrave navike koje remete redovnu STOLICU: Loše utiču na RAD creva, ovo VOĆE posebno izbegavajte

Shutterstock

Ako radite na stvaranju zdravijeg, uravnoteženijeg načina života, onda verovatno imate brojne navike koje ste integrisali u svoju dnevnu rutinu da biste lakše ostvarili svoje ciljeve. A redovne, dosledne posete kupatilu važne su za celokupno zdravlje i dobar osećaj u sopstvenom telu, ali neke od pozitivnih navika zapravo mogu negativno uticati na rutinu u toaletu.

Konzumiranje prerađene hrane, nedovoljno tečnosti i izbegavanje vežbanja su neke od dobro poznatih loših navika kojih se treba osloboditi, ali postoje i neke naizgled zdrave navike koje mogu dovesti do problema u kupatilu.

Tri zdrave navike koje mogu pokvariti varenje:

1. Jesti nezrele banane

Nemojte ovo pogrešno shvatiti, banane su odlične, ne samo da su pune vlakana, već nude i odličan izvor kalijuma koji će vam pomoći da postignete svoje dnevne ciljeve u ishrani.

Iako sadrže hranljive materije, koje deluju kao prebiotik i hrane dobre bakterije u crevima, takođe mogu biti teže svarljive. Dakle, ako već imate problema sa pravilnošću stolice, ovo možda nije najbolje voće za jelo.

2. Izvođenje intenzivnih vežbi

Vežbanje se generalno smatra pozitivnom za pokretanje metabolizma, ali intenzitet vežbanja zapravo može pogoršati stvari.

- Jedna moja klijentica je skoro svakodnevno radila intervalne treninge visokog intenziteta i to je zapravo previše opterećivalo njeno telo - kaže Robin Berzin, instruktor.

Ono što je poznato jeste da creva moraju biti opuštena da bi se pokrenula. A kada ste pod stresom ceo dan, a zatim radite intervalni trening visokog intenziteta iznova i iznova, ponekad to ne pomaže kod opuštanja, varenja i kretanja, objašnjava on.

3. Jedite više povrća

Ishrana puna povrća sigurno će pomoći da se creva snabdeju vlaknima koja su im potrebna za redovno pražnjenje, ali ako već imate problema, brzi unos puno zelenila možda nije najbolji način da rešite zatvor, prenosi MBG.

- Ako počnete da dodajete više bilja u ishranu, često ćete se osećati naduto i osećati sve veću nelagodnost u stomaku. Umesto toga, prvo se fokusirajte na vraćanje svog 'ritma', kaže gastroenterolog Vill Bulsievicz.

Šta da radim umesto toga?

Prirodno je da budete frustrirani ako navike koje ste dodali sa dobrim namerama imaju negativan uticaj na zdravlje creva, ali ako želite da podržite redovnost creva, razmislite o tome da proverite svoje postojeće prakse.

Male promene, kao što su manje intenzivne dnevne vežbe, jedenje više zrelih banana i integrisanje više povrća podnošljivijim tempom, mogle bi da poboljšaju dobrobit tela i varenje.

NajŽena.rs je i na Viberu, pridružite se našoj zajednici, a sada možete da preuzmete i STIKERE!

BONUS VIDEO

Komentari (0)
Loading