Konzumacijom čokolade, možete da spustite krvni pritisak. Studija Univerziteta u Sariju otkrila je da su ljudi koji su uzimali suplemente kakao imali niži krvni pritisak i rastegljivije krvne sudove u roku od tri sata. Superkoncentrovane pilule su imale isto toliko flavanola kao oko 500 g crne čokolade.
Autor studije, profesor Kristijan Hajs je rekao: „Neosporan je pozitivan uticaj kakao flavanola na naš kardiovaskularni sistem. „Koristili smo mnogo flavanola, ali i neka tamna čokolada ima značajne količine.
"Prosečan unos flavanola je oko tri puta manji nego što je potrebno da osetite efekte, tako da mislim da bi čak i ako bi ga ljudi malo povećali, imali koristi. „Dijeta od 100 odsto čokolade sigurno bi izazvala druge probleme, ali možete ih dobiti i od crnog vina, borovnica i spanaća. Svaki treći Britanac ima visok krvni pritisak i to povećava rizik od srčanog i moždanog udara. Studija, objavljena u časopisu Frontiers in Nutrition, videla je da 11 ljudi menja dane između kakao pilula ili placeba tokom svog normalnog svakodnevnog života.
Otkrilo se da je krvni pritisak bio niži u danima kada su uzimali kakao i da su njihovi krvni sudovi bili sposobniji da rastu i skupljaju se. Suplementi nisu snizili krvni pritisak u danima kada je već bio nizak, što bi mu moglo dati prednost u odnosu na trenutne lekove. Profesor Heiss je dodao: „Sledeći korak je da ga testiramo na pacijentima da vidimo da li je koristan.
„Ne znamo da li može da zameni pilule, ali mislim da ćemo u budućnosti pokušati. „Lekovi ne deluju na dobar deo ljudi, pa ako neko nema zaista visok krvni pritisak, možda bismo želeli da počnemo sa ovakvom zdravstvenom intervencijom.
BONUS VIDEO