Ovo je najzdravija GRICKALICA na svetu: Može da spreči moždani udar, spušta PRITISAK kao od šale i poništava unos SOLI

Vesti 27.12.2022 20:35 0

Doktori tvrde da oni koji redovno grickaju bananu imaju manje šanse da dožive moždani udar

Ovo je najzdravija GRICKALICA na svetu:  Može da spreči moždani udar, spušta PRITISAK kao od šale i poništava unos SOLI

Shutterstock

Stručnjaci su otkrili da odrasli koji su redovno jeli hranu bogatu kalijumom imaju 13 odsto manje šanse da dožive kardiovaskularni događaj.

Popularna užina „smanjuje rizik od srčanog udara, moždanog udara i snižava krvni pritisak“ Kardiovaskularni problemi uključuju potencijalno smrtonosne epizode ​​kao što su srčani udari i moždani udari.

Naučnici tvrde da namirnice bogate kalijumom, kao što su avokado, losos i banane, pomažu u snižavanju krvnog pritiska i poništavaju uticaj konzumiranja previše soli.

Takođe su otkrili da žene vide veće zdravstvene koristi kao rezultat od muškaraca. Vodeći istraživač profesor Lifert Vogt sa Medicinskih centara Univerziteta u Amsterdamu, Holandija, rekao je: „Rezultati sugerišu da kalijum pomaže u očuvanju zdravlja srca, ali da žene imaju više koristi od muškaraca.

„Dobro je poznato da je velika potrošnja soli povezana sa povišenim krvnim pritiskom i povećanim rizikom od srčanog i moždanog udara. „Zdravstveni saveti su se fokusirali na ograničavanje unosa soli, ali to je teško postići kada naša ishrana uključuje prerađenu hranu. „Kalijum pomaže telu da izluči više natrijuma u ​​urinu. U našoj studiji, kalijum u ishrani je bio povezan sa najvećim zdravstvenim dobicima kod žena. Studija, koja uključuje skoro 25.000 starijih Britanaca, objavljena je u European Heart Journal.

Istraživači su ih ispitivali o njihovoj ishrani, merili im krvni pritisak i uzimali uzorke mokraće da vide koliko kalijuma unose. Učesnici su zatim praćeni narednih 20 godina. Žene koje su imale najveći unos kalijuma imale su 11 odsto manje šanse da imaju srčanih problema od onih koje su jele najmanje. A muškarci su zabeležili pad od devet procenata. Sve u svemu, rizik za sve odrasle je opao za oko 13 odsto ako su jeli dosta hrane bogate kalijumom.

 

Komentari (0)
Loading