Da li koristite MED umesto ŠEĆERA? Ovo i nije tako dobra ideja, dijatetičarka objašnjava njegovu ŠTETNOST!

K.Ć. Vesti 12.07.2022 09:15 0

Mnogi smatraju da je med zdrava zamena za šećer. U stvari, koristeći ga, možemo sebi naneti više štete. Ispostavilo se da ovaj proizvod nije toliko koristan koliko bismo želeli da bude. Štaviše, ako ga zamenite šećerom, možete dobiti na težini

Da li koristite MED umesto ŠEĆERA? Ovo i nije tako dobra ideja, dijatetičarka objašnjava njegovu ŠTETNOST!

Shutterstock

Šećer ne isporučuje našem telu gotovo nikakve hranljive materije osim čiste saharoze. Nasuprot tome, med sadrži određene količine mikronutrijenata kao što su kalijum, hlor, fosfor, magnezijum, kalcijum, gvožđe i vitamini. Međutim, stručnjaci upozoravaju na preveliki entuzijazam.

- Morali biste da jedete mnogo meda da bi zaista delovao - ističe dijetetičarka dr Hana Stolinska. - A ujedno je i šećer, pa ga ne bih predložila kao jedan od proizvoda korisnih za naše zdravlje - naglašava.

Mnogi ljudi nisu svesni da je med takođe šećer i sličnih kalorija. 100 g meda je oko 300 kcal, dok ista količina belog šećera daje oko 380 kcal. Brojači kalorija ovde mogu upasti u zamku.

Vredi znati da je med dvostruko teži od šećera. Šta to znači? Da zaslađujući čaj kašičicom meda, sebi obezbeđujemo dvostruko više kalorija nego da koristimo običan šećer.

Takođe treba zapamtiti da med gubi svoja dragocena svojstva pod uticajem visoke temperature . To znači da će, kada se koristi za pečenje ili zaslađivanje toplog napitka, biti praktično bezvredan.

Naravno, ako volite med, ništa vas ne sprečava da ga uključite u svoju ishranu. Međutim, morate biti svesni da šećer i njegova prevelika konzumacija takođe nisu štetni za vaše zdravlje.

BONUS VIDEO

Komentari (0)
Loading