Ako imate CRVENE dlanove, ODMAH izvadite KRV: Bezazlen simptom upozorava da vam jedan ORGAN OTKAZUJE – brzo reagujte!

Vesti 21.06.2022 08:00 0

Ako ste primetili da su vam dlanovi neprestano crveni, to bi mogao da bude simptom da vam je jedan organ ugrožen, upozoravaju lekari. Reč je o najvažnijem prečišćivaču organizma, odnosno jetri

Ako imate CRVENE dlanove, ODMAH izvadite KRV: Bezazlen simptom upozorava da vam jedan ORGAN OTKAZUJE – brzo reagujte!

Shutterstock

 

- Crveni dlanovi su obično simptom progresivne bolesti. Jetra čisti naš organizam, oslobađa nas, između ostalog, hormona koji nam nisu potrebni. Kod muškaraca, na primer, to su estrogeni – ženski polni hormoni. Kada jetra ne radi dobro, oni se akumuliraju, a estrogeni dovode do vazodilatacije (širenja krvnih sudova), pa dlanovi postaju crveni - objasnio je kardiolog German Gandelman.

Ovaj neobičan simptom ukazuje da se jetra postepeno uništava, a posledice mogu biti ciroza i maligne bolesti. Zato, ako primetite da su vam dlanovi crveni, obavezno se obratite lekaru koji će podrobnijim pregledima utvrditi da li je reč o fibrozi, cirozi, nealkoholnoj masnoj jestri, itd.

Kardiolog Herman Gandelman je primetio da sledeći faktori uništavaju jetru:

  • alkohol
  • virusne bolesti
  • masna hepatoza
  • autoimune reakcije
  • neki lekovi

Problemi sa jetrom takođe mogu da se pokažu u testovima krvi. Ako je ovaj organ „oštećen“, bilirubin je povišen. U kasnijim fazama pojavljuju se edem i ascites (akumulacija tečnosti u trbušnoj duplji).

Kako sprečiti i lečiti?

Ako ste rimetili da vam jetra ne radi kako treba, potrebno je odmah da počnete s terapijom.Za početak, neophodno je da se odreknete alkohola i smanjite telesnu težinu.

- Jetra se regeneriše i ako reagujete na veme, smršate i izbacite otrove koje joj škode, ona će se vratiti u normalu. A za to je potrebno tri meseca - kaže doktor.

BONUS VIDEO

Komentari (0)
Loading