OVAJ KARCINOM ČEŠĆE NAPADA MUŠKARCE: Teško se leči, već prvi simptomi su alarmantno upozorenje

Vesti 13.06.2022 09:00 0

Iako se tri četvrtine slučajeva karcinoma mokraćne bešike javlja kod muškaraca, ženama karcinom često bude dijagnostikovan tek u uznapredovalom stadijumu bolesti

OVAJ KARCINOM ČEŠĆE NAPADA MUŠKARCE: Teško se leči,  već prvi simptomi su alarmantno upozorenje

Shutterstock

 

Karcinom mokraćne bešike je deseti najčešći tip karcinoma. Podaci pokazuju da se na godišnjem nivou dijagnostikuje preko 500.000 novih slučajeva, sa nešto više od 200.000 smrtnih ishoda prouzrokovanih upravo ovom vrstom karcinoma koji je šesti najčešći karcinom kod muškaraca i 17. po učestalosti karcinom kod žena.

Karcinom mokraćne bešike je maligna bolest koja nastaje u sluznici mokraćne bešike, u 90% slučajeva je porekla prelaznog epitela.

Najčešće se javlja u bešici, mada može da se javi na bilo kom delu organa za izlučivanje. Karcinom mokraćne bešike se javlja pet puta češće kod muškaraca nego kod žena i predstavlja šesti najčešći karcinom u muškoj populaciji. Najčešće se javlja se u starijoj životnoj dobi, posle 70. godine života.

Najčešći simptomi karcinoma mokraćne bešike:

  • Krv u urinu
  • Bol u abdomenu
  • Bol u donjem delu leđa
  • Iritacija bešike

Brzina je ključna

Kod gotovo 50% karcinoma mokraćne bešike dijagnoza se postavi u ranom, ne-mišićno invazivnom stadijumu (stadijum 0-I), što znaći da se ćelije karcinoma nalaze samo u sluznici bešike. Kao i sa svim ostalim karcinomima, rana dijagnoza znatno poboljšava ishode lečenja i šanse za preživljenjem.

Približno trećina slučajeva bude dijagnostikovana tek kada se karcinom već proširio dublje u zid bešike, odnosno u mišićno invazivnom stadijumu (stadiumj II i III). U ostalim slučajevima karcinom se detektuje tek u odmaklom stadijumu kada se već proširio na okolne organe i tkiva – metastatski stadijum (stadijum IV).

Razlika među polovima

Iako se tri četvrtine slučajeva karcinoma mokraćne bešike javlja kod muškaraca, ženama karcinom mokraćnog bešike često bude dijagnostikovan tek u uznapredovalom stadijumu bolesti (stadijum III-IV). Razlog za to može biti neadekvatno tumačenje prvih simptoma bolesti, koji se često preklapaju sa simptomima infekcije mokraćne bešike, koja se češće javlja kod žena.

BONUS VIDEO

Komentari (0)
Loading