- Postoji mnogo sjajnih opcija ispunjenih hranljivim materijama i dijetalnim vlaknima, uključujući smrznuti hleb od celog zrna, povrće, voće i bobice - rekla je nutricioniste Signe Svanfeld.
Postoje smrznute namirnice koje imaju veoma malo hranjivih materijala, dok su veoma bogate natrijumom, zasićenim mastima i dodatkom šećera.
Normalno je da ne možemo skroz da izbacimo ovu hranu iz upotrebe ali je bitno da je makar smanjimo jer dokazano je da povećavaju rizik i od kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa tipa 2 i gojaznosti.
Hrana koja je najštetnija kada je smrznuta:
1. Peciva
Peciva su ukusna hrana za doručak i savršeno idu uz šoljicu čaja ili kafe, ali ipak birajte pekaru ya koju ste sigurni da ne koriste zamrznuto testo .Signe je rekla da su oni obično bogati zasićenim mastima.
2. Pica
Mnoge smrznute pice imaju deblje kore i često su prelivene prerađenim mesom. - Oni su sa visokim sadržajem natrijuma i zasićenih masti, koje su, ako se jedu u prevelikim količinama, povezane sa povećanim rizikom od kardiovaskularnih bolesti i gojaznosti - rekla je Signe.
3. Pržena hrana
Iako mogu biti ukusne, pržena hrana, posebno ona koja je zamrznuta sa dodatkom konzervansa, sadrži mnogo zasićenih masti i natrijuma.
- Konzumiranje velike količine ove hrane povezano je sa povećanim rizikom od kardiovaskularnih bolesti i gojaznosti - objasnila je.
4. Kobasice
Kada se jedu u velikim količinama, kobasice su povezane sa povećanim rizikom od kardiovaskularnih bolesti i gojaznost.
5. Pomfrit
Ako kupujete smrznuti čips ili pomfrit, uvek treba da pogledate sastojke, jer često mogu da sadrže dodato ulje za kuvanje i so. Ovo je isto ako naručite hranu kada ste napolju, a većina velikih brendova koristi smrznuti pomfrit.
6. Gotova jela
Brzo i praktično, alli ova jel takođe imaju visok sadržaj zasićenih masti i natrijuma.
7. Pita
Alison Talman, registrovani dijetetičar na SportingSmiles.com, rekla je za Foks: "Postoji ograničena korisna nutritivna vrednost ovog proizvoda. Višak kalorija i masti mogu dovesti do povećanja telesne težine“. Nutritivna vrednost hrane se ne menja ako je zamrznete, ali hrana koja je proizvedena za zamrzavanje ponekad će imati dodane sastojke koji pomažu u očuvanju.