Za vegeterijanku Astoriju Džones, krivac je jelo od pirinča koje se služilo u itajlandskom restoranu, kada je otišla na letovanje.
- Sećam se da sam se probudila sa groznicom, toplim i hladnim znojem, mučninom i dijarejom. Iskreno, bilo je užasno - rekla je Astorija.
Toliko joj je bilo loša zbog mučnine izazvane hranom, da je Astorija uzela što više peškira i namestila improvizovani krevet oko wc šolje.
- Ne bih mogla da odem ni na trenutak iz kupatila. Prva dva dana provela sam spavajući na podu kupatila. Bilo je užasno. Ne želim to nikome - dodala je Astorija.
Osim što nije spavala nedelju dana, Astorija je izgubila na težini, a italijanskoj hrani se više nije približavala.
- Od tada nisam jela u itajlandskim restoranima. Znam da se to verovatno neće ponoviti, ali pošto je bilo tako strašno, potpuno sam izgubila ljubav prema italijanskoj hrani - rekla je Astorija.
Slično iskustvo, podelila je i Atina Ingland, koja je pojela piletinu za večeru.
- Osećala sam se dobro do posle ponoći, a onda sam počela da povraćam i imala sam dijareju - rekla je Atina.
Obrok koji je imao salmonelu, Atina je pojela u subotu uveče, a povraćala je sve do srede.
Bakterija salmonela
Iako je prvi put viđena pod mikroskopom 1880. godine, u ljudskim ostacima pronađeni su tragovi salmonele stari 6.500 godina. Bakterija koja se infiltrira u creva, uzrokuje bolest i dijareju, a oko 60 ljudi u Velikoj Britaniji godišnje umre od nje.
Mišell Vit, šef odeljenja za bezbednost hrane pri "FSA", kaže za Fab Daili:
- Infekcija salmonelom ili salmoneloza obično se širi neodgovarajućim kuvanjem, mada se može naći u sirovoj hrani. Može biti ozbiljno i dovesti do hospitalizacije, posebno kod vrlo mladih, starijih i onih sa oslabljenim imunološkim sistemom.
Rianon Lambert, nutricionista objašnjava da je salmonela drugi najčešći bakterijski uzrok gastrointestinalnih bolesti u Velikoj Britaniji.
- Može biti veoma zarazna i može je širiti neko ko je oboleo, čak i ako ne pokazuje nikakve simptome. Iako je hrana najčešći izvor infekcije, često zbog sirovog ili nedovoljno termički obrađenog mesa i mleka ili neopranog ili neoguljenog voća i povrća, ovu bakteriju možete da nađete i u ribi - kaže nutricionista.
U većini slučajeva, ljudi se oporavljaju bez ikakvog posebnog tretmana, pri čemu bolest obično traje tri do sedam dana. Simptomi se mogu razlikovati, kao i trajanje. Nekima se za početak može javiti grip, dok drugima odmah dođe do dijareje, grčeva u stomaku, glavobolje, groznice, mučnine i povraćanja. Ako primetite krv u dijareji ili ona traje duže od 48 sati zajedno sa ekstremnim bolovima u stomaku, važno je da posetite lekara", doda je Lambert.
Dok je Athina redovno u bolnici zbog ulceroznog kolitisa, kaže da je njen napad trovanja salmonelom bio najgori koji se ikada osećala. Ona dodaje:
- Trebalo mi je nedelju dana da se oporavim. Osećala sam se tako loše, nisam mogla da ustanem iz kreveta osim da odem u kupatilo. Sećam se, kada sam poslala muža da mi donese limunadu nisam mogla sama da držim čašu koliko sam bila loše.
BONUS VIDEO