Razmišljamo o nutritivnim vrednostima namirnica koje unosimo, gledamo da izbegavamo šećer i veštačke zaslađivače, jedemo što više sirovog voća i povrća, ali da li smo se ikada zapitali koja je najzdravija namirnica na svetu?
Verovatno bi retko kome na pamet pala rebarbara. Nije uobičajna, nije među "najpopularnijima", ali je najzdravija i najkorisnija, mišljenje je turske kardiološkinje, doktorke Janan Karataj. Naime, ova biljka kontroliše nivo šećera, pomaže u regulaciji pritiska i štiti od Alchajmerove bolesti.
Specijalista iz oblasti kardiovaskularnih bolesti, profesorka Karataj, naglasila je da je ova namirnica izuzetno efikasna u održavanju zdravlja srca i snižavanju holesterola. Prosto rečeno, to je najzdravija hrana na svetu, tvrdi stručnjakinja.
- Spremite je sa jajima i dobićete najzdravije jelo na svetu. Pored toga, biljka je bogata antioksidansima i vitaminima, uključujući vitamin C - kaže profesorka iz Turske.
Po njenim rečima, rabarbara nije dobra samo za srce, već je istovremeno poznata i po blagotvornom dejstvu na jetru, štitnu žlezdu i mozak.
Koje su zdravstvene prednosti rabarbare?
- jača imuni sistem, čini telo snažnim i zdravim;
- balansira nivo šećera u krvi, snižava holesterol i daje energiju telu;
- kompot od rabarbare je koristan za krvni pritisak i dijabetes;
- poboljšava varenje, otklanja problem zatvora;
- bogata je vitaminima A, B1, B2, C, E i K i pomaže kod brojnih bolesti;
- podstiče apetit i korisna je za one koji treba da se ugoje;
- istraživanja su pokazala da preventivno deluje na Alchajmerovu bolest;
- pomaže kod stanja kao što su umor, nesanica, stres;
- obnavlja kožu, zaglađuje bore - poznata po svom antiejdž dejstvu;
Kako se sprema?
Ova biljak se uglavnom konzumira u sirovom obliku, ali može i da se peče. Evo recepta za rabarbaru:
Crni luk iseckati i propržiti na malo ulja. Četiri-pet stabljika rabarbare iseckajte, dodajte u luk, posolite i nastavite sa prženjem. Pre nego što se rabarbara proprži, umutite jaja, izlijte preko i još kratko propržite. Poslužite toplo.
BONUS VIDEO
Andjeli
10.05.2022 12:53sto ne pisete ime biljke nego pises bezimena biljke ?