Razmišljamo o nutritivnim vrednostima namirnica koje unosimo, gledamo da izbegavamo šećer i veštačke zaslađivače, jedemo što više sirovog voća i povrća, ali da li smo se ikada zapitali koja je najzdravija namirnica na svetu?
SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA

AJMOKAC SA SPANAĆEM I PILETINOM Rapsodija ukusa u svakom zalogaju, za ručak koji se pamti

BAKLAVA ČIZKEJK Fenomenalna poslastica od koje će vam poći voda na usta, za sve prilike

NEODOLJIVI KOLAČ SA PISTAĆIMA Osvežavajući desert kao osmišljen za proleće, bićete oduševljeni
Verovatno bi retko kome na pamet pala rebarbara. Nije uobičajna, nije među "najpopularnijima", ali je najzdravija i najkorisnija, mišljenje je turske kardiološkinje, doktorke Janan Karataj. Naime, ova biljka kontroliše nivo šećera, pomaže u regulaciji pritiska i štiti od Alchajmerove bolesti.
Specijalista iz oblasti kardiovaskularnih bolesti, profesorka Karataj, naglasila je da je ova namirnica izuzetno efikasna u održavanju zdravlja srca i snižavanju holesterola. Prosto rečeno, to je najzdravija hrana na svetu, tvrdi stručnjakinja.
- Spremite je sa jajima i dobićete najzdravije jelo na svetu. Pored toga, biljka je bogata antioksidansima i vitaminima, uključujući vitamin C - kaže profesorka iz Turske.
Po njenim rečima, rabarbara nije dobra samo za srce, već je istovremeno poznata i po blagotvornom dejstvu na jetru, štitnu žlezdu i mozak.
Koje su zdravstvene prednosti rabarbare?
- jača imuni sistem, čini telo snažnim i zdravim;
- balansira nivo šećera u krvi, snižava holesterol i daje energiju telu;
- kompot od rabarbare je koristan za krvni pritisak i dijabetes;
- poboljšava varenje, otklanja problem zatvora;
- bogata je vitaminima A, B1, B2, C, E i K i pomaže kod brojnih bolesti;
- podstiče apetit i korisna je za one koji treba da se ugoje;
- istraživanja su pokazala da preventivno deluje na Alchajmerovu bolest;
- pomaže kod stanja kao što su umor, nesanica, stres;
- obnavlja kožu, zaglađuje bore - poznata po svom antiejdž dejstvu;
Kako se sprema?
Ova biljak se uglavnom konzumira u sirovom obliku, ali može i da se peče. Evo recepta za rabarbaru:
Crni luk iseckati i propržiti na malo ulja. Četiri-pet stabljika rabarbare iseckajte, dodajte u luk, posolite i nastavite sa prženjem. Pre nego što se rabarbara proprži, umutite jaja, izlijte preko i još kratko propržite. Poslužite toplo.
BONUS VIDEO
Andjeli
10.05.2022 12:53sto ne pisete ime biljke nego pises bezimena biljke ?