Bolje ga IZBACITE iz ishrane: Ovaj HLEB se smatra NAJGORIM za osobe koje imaju VISOK šećer u krvi

Izvor: M. G. Vesti 06.05.2022 22:10 0

Povišen nivo šećera u krvi ili hiperglikemija događa se kada se, zbog nedostatka insulina u telu, u krvi nalazi previše šećera.

Bolje ga IZBACITE iz ishrane: Ovaj HLEB se smatra NAJGORIM za osobe koje imaju VISOK šećer u krvi

Shutterstock

Nekoliko faktora može da doprinese tom stanju. To su loš izbor hrane i pića, nedostatak fizičke aktivnosti i bolest. Ako se ne leči, hiperglikemija može dovesti do komplikacija koje utiču na vaše celokupno zdravlje, između ostalog na oči, bubrege, živce i srce. Zato je važno da pokušate da snizite šećer u krvi na umeren nivo.

Iako su ugljeni hidrati nužni za pravilno funkcionisanje sistema, morate paziti koje vrste jedete, posebno ako patite od visokog šećera u krvi. Na primer, najgori hleb koji možete jesti je onaj od rafinisanih žitarica bez dodanih vlakana.

SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA

img

NEODOLJIVI KOLAČ SA PISTAĆIMA Osvežavajući desert kao osmišljen za proleće, bićete oduševljeni

img

AJMOKAC SA SPANAĆEM I PILETINOM Rapsodija ukusa u svakom zalogaju, za ručak koji se pamti

img

BAKLAVA ČIZKEJK Fenomenalna poslastica od koje će vam poći voda na usta, za sve prilike

- Osobe s visokim šećerom u krvi trebalo bi da jedu hleb bogat vlaknima, s najmanje tri grama vlakana po kriški. Hleb s dodatkom šećera takođe je problematičan jer može dodatno da poveća šećer u krvi. Vlakna pomažu u stabilizaciji šećera u krvi - kaže dijetetičarka i nutricionista Lisa Jang.

Postoje dve vrste ugljenih hidrata: jednostavni i složeni. Jednostavni ugljeni hidrati sastoje se od šećera poput fruktoze i glukoze, koji imaju jednostavnu hemijsku strukturu koja se sastoji od samo jednog ili dva šećera. Složeni ugljeni hidrati imaju složeniju hemijsku strukturu, s tri ili više povezanih šećera. Takođe im je potrebno duže za probavu, što znači da imaju manji neposredni uticaj na šećer u krvi.

Međutim, iako su složeni ugljeni hidrati naizgled bolji za slučaj porasta šećera u krvi, "Harvard T.H. Chan School of Public Health" navodi da je glikemijski indeks važan pri upravljanju nivoom šećera u krvi.

Glikemijski indeks (GI) mera je koliko brzo određena hrana može dovesti do porasta šećera u krvi nakon jela na skali od 0 do 100. Obično hrana bogata vlaknima ne sadrži toliko svarljivih ugljenih hidrata, pa usporava brzinu varenja i uzrokuje postupniji i niži porast šećera u krvi. Zrna koja su mlevena i rafinisana, bez mekinja i klica, imaju viši glikemijski indeks od minimalno obrađenih celovitih žitarica.

Prema Harvardu, hrana s visokim glikemijskim indeksom, kao što je beli hleb, brzo se vari i uzrokuje značajne fluktuacije šećera u krvi. Takođe naglašavaju da konzumiranje mnogih namirnica s visokim glikemijskim indeksom može dovesti do povećanog rizika za dijabetes tipa 2, bolesti srca i prekomernu telesnu težinu. Jang predlaže zamenu hleba od rafinisanih žitarica hlebom od celovitog zrna.

BONUS VIDEO

 

 

img
07. 05. 2025 05:48

"Nacističke metode i boljševička mržnja prema demokratiji": Bujošević o sistemu rada plenumaša blokadera (VIDEO)

img
27. 04. 2025 16:59

Imovinsko osiguranje - ključ zaštite u neizvesnim vremenima

img
30. 04. 2025 14:21

Restoran sa najlepšom baštom u Beogradu

img
04. 04. 2025 14:20

Spinback ti donosi besplatne spinove svakog dana!

img
21. 04. 2025 08:54

Najpopularnija banja u Srbiji krcata za Uskrs

img
24. 04. 2025 14:02

Rezervišite na vreme svoj odmor na Egipatskim Maldivima! Uz Uskršnju akciju -10% popusta! Viša klasa putovanja

Komentari (0)