Vrlo snažan miris, pa i pomalo gorak ukus često odbija naše domaćice, reč je o kineskom peršunu ili korijanderu.
Ovaj naziv je, zapravo, jedno od imena za korijander - biljku krupnijeg lista, deblje i duže stabljike od običnog peršuna. Mada nismo baš svi navikli na njegovu aromu, važno je napomenuti da korijander ima i lekovita svojstva i savetuje se čak i priprema gustog soka od ove biljke.
Ako vam je ovo ipak previše neobičo, obavezno ga dodajte u hranu. Za početak, videćete da tada treba manje soliti jela, a time smanjujete količinu natrijuma u ishrani. Korijander deluje i kao diuretik, pa je idealna pomoć pri mršavljenju.
Zahvaljujući supstancama sa antimikrobnim svojstvima, korijander održava zdravlje creva i jača opšti imunitet organizma. Antioksidanti u njemu deluju i na smirivanje upala u telu.
Ulje korijandera se preporučuje dijabetičarima zbog vrlo niskog glikemijskog indeksa. U indijskoj medicini, seme i ulje ove biljke koriste za kontrolu šećera u krvi. Seme kineskog peršuna potopi se u čašu vode, a ujutru procedi i ta voda popije.