Vrlo snažan miris, pa i pomalo gorak ukus često odbija naše domaćice, reč je o kineskom peršunu ili korijanderu.
Ovaj naziv je, zapravo, jedno od imena za korijander - biljku krupnijeg lista, deblje i duže stabljike od običnog peršuna. Mada nismo baš svi navikli na njegovu aromu, važno je napomenuti da korijander ima i lekovita svojstva i savetuje se čak i priprema gustog soka od ove biljke.
SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA

NEODOLJIVI KOLAČ SA PISTAĆIMA Osvežavajući desert kao osmišljen za proleće, bićete oduševljeni

BAKLAVA ČIZKEJK Fenomenalna poslastica od koje će vam poći voda na usta, za sve prilike

AJMOKAC SA SPANAĆEM I PILETINOM Rapsodija ukusa u svakom zalogaju, za ručak koji se pamti
Ako vam je ovo ipak previše neobičo, obavezno ga dodajte u hranu. Za početak, videćete da tada treba manje soliti jela, a time smanjujete količinu natrijuma u ishrani. Korijander deluje i kao diuretik, pa je idealna pomoć pri mršavljenju.
Zahvaljujući supstancama sa antimikrobnim svojstvima, korijander održava zdravlje creva i jača opšti imunitet organizma. Antioksidanti u njemu deluju i na smirivanje upala u telu.
Ulje korijandera se preporučuje dijabetičarima zbog vrlo niskog glikemijskog indeksa. U indijskoj medicini, seme i ulje ove biljke koriste za kontrolu šećera u krvi. Seme kineskog peršuna potopi se u čašu vode, a ujutru procedi i ta voda popije.
