Zbog izuzetno hranjivih listova, ova biljka je još od davnina poznata i popularna širom sveta. Reč je o blitvi, povrće koje ima izuzetnu nutritivnu i energetsku vrednost.
Strčnjaci tvrde da ima oko 13 različitih antioksidanasa, ističu alfa i beta-karoten, lutein, zeaksantin i kolin.
Obogaćena vitaminima K, A ,E i C i prepuna magnezijuma, kalijum i železo, kalciuma, cinka, i još mnogo toga što je zaista neophodno i veoma bitno za naš organizam.
Vitamin K i minerali, kalcijum i magnezijum brinu se o zdravlju i snazi kostiju. Osteokalcin je naročito važan jer usmerava molekule kalcijuma prema kostima. Naučna istraživanja potvrđuju da su niski nivoi vitamina K u direktnoj vezi s pojavom osteoporoze.
Zbog antioksidativnih svojstava, vitamin K sprečava odumiranje i nervnih ćelija koje su posledica oksidativnog stresa. Stručnjaci tvrde da nizak nivu vitamina K je povetan sa razvojem Alchajmerove bolesti, što je i studija na univerzitetu Severne Karoline potvrdila.
Takođe ovaj vitamin i sprečava razvoj kancerogenih ćelija. Blitva je dobar izvor beta karotena koji se u organizmu pretvara u vitamin A.
Prema studiji objavljenoj 2013. godine u časopisu British Journal of Clinical Pharmacology, blitva višestruko doprinosi zdravlju krvnih sudova - smanjuje krvni pritisak, podstiče cirkulaciju, sprečava agregaciju trombocita i disfunkciju endotela.
Kada kupujete blitvu, veoma je važno da obratite pažnju na njeno lišće, jer u njemu leži sva moć. Blitvu možete čuvati u frižideru do četiri dana. Umotajte je u plastičnu vrećicu te je ostavite u frižider.