Zbog izuzetno hranjivih listova, ova biljka je još od davnina poznata i popularna širom sveta. Reč je o blitvi, povrće koje ima izuzetnu nutritivnu i energetsku vrednost.
Strčnjaci tvrde da ima oko 13 različitih antioksidanasa, ističu alfa i beta-karoten, lutein, zeaksantin i kolin.
SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA

BAKLAVA ČIZKEJK Fenomenalna poslastica od koje će vam poći voda na usta, za sve prilike

NEODOLJIVI KOLAČ SA PISTAĆIMA Osvežavajući desert kao osmišljen za proleće, bićete oduševljeni

AJMOKAC SA SPANAĆEM I PILETINOM Rapsodija ukusa u svakom zalogaju, za ručak koji se pamti
Obogaćena vitaminima K, A ,E i C i prepuna magnezijuma, kalijum i železo, kalciuma, cinka, i još mnogo toga što je zaista neophodno i veoma bitno za naš organizam.
Vitamin K i minerali, kalcijum i magnezijum brinu se o zdravlju i snazi kostiju. Osteokalcin je naročito važan jer usmerava molekule kalcijuma prema kostima. Naučna istraživanja potvrđuju da su niski nivoi vitamina K u direktnoj vezi s pojavom osteoporoze.

Shutterstock
Zbog antioksidativnih svojstava, vitamin K sprečava odumiranje i nervnih ćelija koje su posledica oksidativnog stresa. Stručnjaci tvrde da nizak nivu vitamina K je povetan sa razvojem Alchajmerove bolesti, što je i studija na univerzitetu Severne Karoline potvrdila.
Takođe ovaj vitamin i sprečava razvoj kancerogenih ćelija. Blitva je dobar izvor beta karotena koji se u organizmu pretvara u vitamin A.
Prema studiji objavljenoj 2013. godine u časopisu British Journal of Clinical Pharmacology, blitva višestruko doprinosi zdravlju krvnih sudova - smanjuje krvni pritisak, podstiče cirkulaciju, sprečava agregaciju trombocita i disfunkciju endotela.
Kada kupujete blitvu, veoma je važno da obratite pažnju na njeno lišće, jer u njemu leži sva moć. Blitvu možete čuvati u frižideru do četiri dana. Umotajte je u plastičnu vrećicu te je ostavite u frižider.