Dijeta je dosta restriktivna i zato pre nego što se odlučite za njenu primenu konsultujte se sa nutricionistom i lekarom, a sprovodite je uz lekarski nadzor. Vrlo je važno da, ako se odlučite na ovu dijetu, sebi postavite realne ciljeve.
Poželjno je da i kod najrestriktivnijih dijeta telo mršavi dnevno najviše do pola kilograma.
Ova dijeta nudi mogućnost gubitka dnevno i po jedan celi kilogram.
Pošto se za vreme upražnjavanja dijete unosi manje ugljenih hidrata smanjuje se mišićna masa, pa je potrebna fizička aktivnost. To može biti fitnes, trčanje, biciklizam, plivanje ili jednostavno hodanje. Hranu nemojte previše soliti, jer so veže vodu u telu. Umesto soli radije upotrebite začinsko bilje.
Ipak, ako nemate previše suvišnih kilograma, onda pribegnite nekoj drugoj dijeti!
Ili je upražnjavajte po nešto blažem, vašem organizmu, prilagođenom receptu.
Jelovnik
Ponedeljak
Doručak: 1 pomorandža (ili u sličnom opsegu kruška, breskva, lubenica, dinja…. Nikako banana), 2 dvopeka, šoljica kafe ili čaja bez šećera.
Ručak: 1 pomorandža, 1 kuvano jaje, 1 kiselo mleko (ili jogurt).
Večera: 2 paradajza ili 2 dcl pirea od paradajza, 2 kuvana jaja, 1/2 kg zelene salate (mala glavica) ili krastavaca, 2 dvopeka.
Utorak
Doručak: 1 pomorandža, (ili u sličnom opsegu kruška, breskva, lubenica, dinja… – ne banana), 2 dvopeka, šoljica kafe ili čaja bez šećera.
Ručak: 1 pomorandža, 1 jaje, 1 kiselo mleko, 2 dvopeka.
Večera: 125 g mlevene govedine, 1 paradajz (ili 1dcl pirea od paradajza), 1 dvopek, 1 šoljica čaja ili kafe.
Sreda
Doručak: 1 pomorandža (ili u sličnom opsegu kruška, breskva, lubenica, dinja… – ne banana), 2 dvopeka, šoljica kafe ili čaja bez šećera.
Ručak: 1 pomorandža, 1 kuvano jaje, 1 kiselo mleko, 1 manja glavica salate.
Večera: 125 g mlevenog mesa, 1 pomorandža, 1 dvopek, 1 šoljica kafe ili čaja.
Četvrtak
Doručak: 1 pomorandža (ili u sličnom opsegu kruška, breskva, lubenica, dinja… – ne banana), 2 dvopeka, šoljica kafe ili čaja bez šećera.
Ručak: 125 g svežeg kravljeg sira s malo mlečne mastii (a možete upotrebiti i sir mocarela), 1 paradajz, 1 dvopek.
Večera: 125 g mlevenog mesa, 2 paradajza ili 2 dcl pirea od paradajza, 1 jabuka, 1 dvopek
Petak
Doručak: 1 pomorandža (ili u sličnom opsegu kruška, breskva, lubenica, dinja… – ne banana), 2 dvopeka, šoljica kafe ili čaja bez šećera.
Ručak: 200 g kuvanog mesa ili ribe, 1 paradajz, 1 dvopek
Večera: 500 g kuvanog povrća (šargarepa, grašak, krompir,…), 1 jaje, 1 paradajz.
U dane vikenda jedite normalno!