Svima nama se desilo da smo nekad uzeli da napravimo sendvič, uzmemo hleb a onda vidimo da prekriven belim mrljama. Tada se postavlja ogromno pitanje, da li nastaviti da pravimo sendvič, bacimo buđav deo ili ceo hleb.
Istina je ta da hleb može da krene da buđa bez da je buđ uopšte uočljiva, zato nije bezbedno da samo isečete deo koji je vidljv.
- Dva faktora koja bi trebalo da vas vode su sadržaj vlage u hrani i gusto strukturisana tekstura - kaže nutricioniskinja Hoking.
Eksperti za bezbednost hrane upozoravaju da treba da izbegavate buđav hleb, posebno zato što je hleb mekana hrana.
Simptomi koji se mogu izazvati kada pojedete buđav hleb su: prekomerno znojenje, povraćanje, slabost mišića, glavobolja i drhtanje.
Istina je da vam se ništa strašno neće desiti ako pojedete malo količinu, ali opet zavisi od organizma kako će ko odreagovati na to.
Kada je tvrda hrana u pitanju, poznati su buđavi sirevi koji u sebi sadrže bakterije koje pozitivno deluju na naš organizam.
Radi o tvrdim i polu-mekim sirevima, poput čedara, parmezana u švajcarskog sira, u zavisnosti od toga koliko buđi se nalazi na siru, možda možete nastaviti da ga koristite.
Ipak postoji pedeljeno mišljenje stručnjaka koji navode da nije opasno pojesti buđav helb i da ne paničite. Ali svakako da bolje da kupite nov i svež hleb.
zora
11.04.2022 17:43Zasto bi pobogu neko jeo budjav hleb? Gde vi zivite kad pravite ovakva istrazivanja?