Redovni potrošači pića sa veštačkim zaslađivačima – koji se nalaze u dijetalnim gaziranim napicima znače i 13 odsto veću verovatnoću da ćete razviti bolest.
Naučnici upozoravaju da se zamene za šećer ne mogu smatrati „sigurnim alternativama“ u svetlu nalaza, i kažu da bi regulatori trebalo da preispitaju njihovu upotrebu. Francuski stručnjaci analizirali su potrošnju i zdravstvene podatke više od 100.000 odraslih tokom osam godina. Otkrili su da ljubitelji dijetetskih proizvoda koji sadrže veštačke zaslađivače aspartam i acesulfam-K imaju veći rizik od raka, posebno tumora dojke i onih koji su povezani sa gojaznošću, prenosi "The Sun".
Istraživačica Šarlot Debras, sa francuskog Nacionalnog instituta za zdravlje i medicinska istraživanja je izjavila: „Naši rezultati sugerišu da veštački zaslađivači koji se nalaze u mnogim brendovima hrane i pića širom sveta mogu biti povezani sa povećanim rizikom od raka, u skladu sa nekoliko eksperimentalnih opservacionih i laboratorijskih studija. ”
Ipak, britanski stručnjaci kažu da se prema nalazima, objavljenim u časopisu PLOS Medicine, treba postupati oprezno. Prethodne velike studije nisu uspele da pronađu vezu između veštačkih zaslađivača i raka.
Stručnjak za ishranu, profesor Tom Sanders je rekao da su gojaznije žene sklonije da koriste veštačke zaslađivače, tu nastaje problem i to ograničava istraživanje. U ovom trenutku je najbolje da ovo istraživanje tretiramo sa dozom opreznosti.