Koji vitamin D je NAJBOLJI za imunitet: D2 i D3 jačaju organizam, ali koji je PRAVI izbor?

M. G. Vesti 18.03.2022 22:28 1

Važan za imunitet i zdrave kosti, vitamin D postoji u više vrsta.

Koji vitamin D je NAJBOLJI za imunitet: D2 i D3 jačaju organizam, ali koji je PRAVI izbor?

Shutterstock

Vitamin D je došao u žižu interesovanja javnosti kad je počela pandemija korona virusa, jer je veoma važan za imunitet. Međutim, postoje različite vrste ovog vitamina pa se postavlja pitanje da li je jedan korisniji od drugog.

Porodica vitamina D sadrži, zapravo, pet molekula a najvažniijim se smatraju vitamin D2 i D3. Oni su poznati pod nazivima ergokalciferol i kolkalciferol. I jedan i drugi su važni za zdravlje. Prvi uglavnom dolazi iz biljnih izvora, naročito pečuraka i kvasca, a drugi iz životinjskih kao što su masne ribe, džigerica i jaja. I jedan i drugi se mogu dobiti i u suplementima.

Najveći deo vitamina D dobijamo izlažući se sunčevoj svetlosti. Tada ultraljubičasti zraci konvertuju molekule prekursora vitamina u sam D3. Mnogi ne znaju da su i D2 i D3, praktično, neaktivni dok ne uđu u hemijske procese u telu. Prvo ih jetra menja u oblik koji može da se skladišti u telu, a zatim ih bubrezi pretvaraju u aktivnu formu jednog tipa hormona. On je tada zaslužan za jačanje imuniteta i zdravlje kostiju.

Novija istraživanja su pokazala da vitamin D3 ima jaču cirkulaciju kroz krvotok i brže podiže njegov nivo u organizmu. Međutim, druga su pokazala da je za pacijente koji primaju bilo kakvu steroidnu terapiju bolji vitamin D2. To praktično znači da nema definitivnog odgovora koji bi važio za sve i da eventualni izbor treba prepustiti lekaru.

BONUS VIDEO

 

 

Komentari (1)
Loading
Nena
19.03.2022 10:53

Lekari se baš bave ispitivanjem vitamina i hormona. Ako čovek hoće to da ispita, mora to da uradi u privatnim laboratorijama o svom trošku. Toliko o brizi lekara za zdrav život pacijenata.