U narodu se kaže da "leči sve osim smrti": On je NAJLEKOVITIJI čaj na svetu, naši preci su se kleli u njegovu isceliteljsku moć

L. Vidović Vesti 14.03.2022 21:28 0

Uvrstite ovaj blagotvorni napitak u svakodnevnu rutinu i unapredite svoje zdravlje

U narodu se kaže da "leči sve osim smrti": On je NAJLEKOVITIJI čaj na svetu, naši preci su se kleli u njegovu isceliteljsku moć

Shutterstock

 

Znamo da su čajevi veoma korisni i zdravi, a pojedine vrste mogu potpuno promeniti zdravlje i stanje organizma. Neke kulture, poput azijskih, koje su i promovisale ispijanje čajeva u celom svetu, smatraju da je ispijanje čaja ne samo deo kulture, već najzdravija navika koja postoji i kojom se čuva i zdravlje organizma.

Crni čaj

Napravljen od listova biljke Kamelia sinensis, koji se uvijaju i dugo suše, pa tek onda seku, što zadržava samo korisna svojstva a smanjuje gorčinu, ovaj čaj dokazano je bogat flavonovidima, sastojcima koji smanjuju holesterol u krvi i poboljšavaju krvnu sliku. Jedno istraživanje u Americi je dokazalo da osobe koje piju više od dve šoljice ovog čaja dnevno smanjuju rizik od infarkta za čak 21%. Inače, ovaj čaj je poznat i po velikoj količini kafeina, što ga čini odličnom zamenom za kafu i time dobrim početkom novog zdravog života.

Crni čaj je u stvari tamniji "rođeni brat" zelenog čaja jer i jedan i drugi potiču sa iste biljke čiji je latinski naziv Camellia sinensis. Ova dva srodnika imaju još jednog "brata" kojeg englezi takodje rado piju. Njegovo je ime "white tea" (beli čaj). O tome da li će od listova biljke Camellia sinensis nastati crni, zeleni ili beli čaj odlučuje proizvođač čaja primenom različite vrste obrade.

Na Boston University School of Medicine sprovedeno je jednomesečno ispitivanje u koje su bile uključene dve grupe srcanih bolesnika. Jedna je tokom tog perioda pila samo vodu a druga po četiri šolje crnog čaja dnevno. Nakon mesec dana, u grupi ispitanika koji su pili crni čaj ustanovljeno je za oko 50% poboljšano stanje na oslabljenim krvnim žilama što znatno umanjuje faktor rizika od eventualnog srčanog ili moždanog udara.

Osim ovog uticaja na arterije, crni čaj direktno deluje na srce, mozak i funkciju disanja. Jačina kojom ovaj čaj deluje na nas organizam povećava se sa većim stepenom kofeina koji može imati u sebi jer je to najbitnija supstanca koja nadražuje ove vitalne centre.

Kofein u crnom čaju nadražuje koru velikog mozga, sto doprinosi da bolje shvatamo stvari i brže povezujemo misli. Ovo automatski čini da sve intelektualne radnje obavljamo sa manje napora: lakše učimo, pamtimo, komuniciramo...

Zatim, crni čaj okrepljuje, umanjuje osećaj umora i pospanost. Utiče i na bolji rad misica i refleksa, pa pogoduje sportistima i drugim osobama kod kojih su bitne brže reakcije.

Zahvaljujući kofeinu i njegovom uticaju na respiratorni centar poboljšava se i funkcija disanja, povećava ventilacija pluća, što doprinosi tome da se lakše diše i prijatnije oseća.

Isto tako, crni čaj deluje stimulativno na rad srca i krvotok.

Što se tiče njegovih antioksidativnih svojstava ona su odmah pored zelenog čaja koji je po tome nadaleko čuven, kao sto im je vrlo sličan i kompletan sastav. Iz straha da ne budemo dosadni hajde samo da podsetimo: što manje slobodnih radikala to veća zaštita od nastanka opasnih bolesti i sporije starenje organizma.

Komentari (0)
Loading