Imate ČESTE glavobolje i javlja se MUČNINA? DOBRO PROVERITE - Moguće je da u stanu držite biljke koje ISPUŠTAJU OTROV, a da to niste ni znali

Vesti 08.09.2022 18:10 0

Često se žalimo na raznorazne bolove koji su nepoznatog porekla, a ni ne slutimo da postoji mogućnost da biljke ispuštaju svoje otrove

biljke

Shutterstock

 

Često se dešava da nas boli glava, sinusi, da se žalimo na mučninu, a da ne znamo od čega dolazi. Međutim, retko kome pada na pamet da proveri kakve biljke drži u kući ili svom stanu. Nemačka studija za uzgoj biljaka iz Frankfurta istražila je koje biljke su toksične za okolinu. Naime, biljke propuštaju kiseonik, rade proces fotosinteze, kroz vazduh udišemo njihove tvari koje unosimo u organizam. Pojedine biljke su otrovne, a da to nismo ni znali. 

1. FIKUS

Vrsta "ficus elastica" s čvrstim, gumenim listovima vrlo je popularna sobna biljka. Otrovni sastojak u listovima i peteljkama fikusa je njegov mlečni sok, koji sadrži kaučuk, smole i još neke gorke tvari. Držite ga izvan dohvata dece, jer već sam dodir može nadražiti osetljivu dečju kožu. Ukoliko dete zagrize list ili peteljku fikusa, brzo mu isperite usta i potražite pomoć lekara. U opasnosti su takođe pas i mačka, koji znaju ponekad grickati zelenilo.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by @aroids_sg

 

2. FILADENDRON

Filodendron takođe ima nadražujući mlečni sok. Pripazite da dete ne dira i ne kida listove filodendrona. Ukoliko se to i dogodi, treba što pre oprati ruke. Ukoliko imate mačku, filodendron verojatno nije najsretniji odabir zelene dekoracije vašega doma. Naime, mačka će ponekad hteti grickati listove i peteljke filodendrona. Primarni simptom trovanja kod mačke je odbijanje hrane. Sledeći dan se može javiti groznica, sluzavo nepce, trzanje, drhtanje i zatvor. Životinja će ozdraviti uz pravodobno lečenje.

 

 

3. DIFENBAHIJA

Mlečni sok u stabljikama i listovima difenbahije nadražuje kožu i oči. Ovaj otrovni sok izaziva crvenilo, svrab, te oticanje tkiva, što može biti kobno ukoliko se proguta. Stoga difenbahiju obvezno držite izvan dohvata dece, a prilikom održavanja biljke (npr. brisanja prašine) koristite zaštitne rukavice! Vlasnicima kućnih ljubimaca se ne preporučuje držanje ove biljke.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by nidzzz_a (@nidzzz_a)

 

Komentari (0)
Loading