Imate visok HOLESTEROL? Ako svakoga dana jedete namirnicu koju stavljate u KOLAČE, snizićete ga sigurno

K.Ć. Vesti 27.11.2022 19:53 0

Dodavanje pola šolje oraha u svakodnevnu ishranu može smanjiti nivo holesterola za oko 8,5 odsto i smanjiti rizik od srčanih oboljenja, pokazalo je jedno istraživanje

Imate visok HOLESTEROL? Ako svakoga dana jedete namirnicu koju stavljate u KOLAČE, snizićete ga sigurno

Shutterstock

Istraživači iz bolnice "Klinikde Barselona" regrutovali su 628 odraslih i polovinu njih stavili na dijetu koja je uključivala dnevnu konzumaciju oraha.

Nakon dve godine, tim je otkrio da su oni koji jedu orahe takođe skromno smanjili nivo takozvanog lipoproteina niske gustine (LDL).

Visok nivo LDL -a - koji se ponekad naziva i „loš holesterol“ - povezan je sa povećanim rizikom od srčanih oboljenja i moždanog udara. Učesnici studije koji su svakodnevno jeli orahe videli su smanjenje i ukupnog broja LDL čestica u krvi, a posebno broja malih LDL čestica. Prema Američkom udruženju za srce, orasi su bogati omega-3 masnim kiselinama-zdravom masnoćom za srce koja se nalazi u masnoj ribi.

- Prethodne studije su pokazale da su orašasti plodovi uopšte, a posebno orasi, povezani sa nižim stopama srčanih oboljenja i moždanog udara - rekao je autor rada i stručnjak za ishranu Emilio Ros iz bolnice Klinik de Barselona u Španiji.

U svom istraživanju, dr Ros i kolege analizirali su podatke o 628 zdravih odraslih osoba - od 63 do 79 godina - od kojih je svaka boravila u Barseloni, Španija ili Loma Linda, Kalifornija.

Učesnici su bili podeljeni u dve grupe, od kojih je prva dodala pola šolje oraha u svakodnevnu ishranu, dok se druga uzdržala od jedenja oraha.

Nakon dve godine, tim je testirao nivo holesterola svakog učesnika, zajedno sa analizom koncentracija i veličina njihovih lipoproteina kako bi potražio karakteristike za koje je poznato da su povezane sa povećanim rizikom od kardiovaskularnih bolesti.

Istraživači su otkrili da su učesnici u grupi koja jede orahe na kraju perioda ispitivanja imali niži nivo LDL holesterola-u proseku za 4,3 mg/dL. 

Istovremeno, njihov ukupni holesterol smanjen je u proseku za 8,5 mg/dL.

Utvrđeno je da je uobičajena konzumacija oraha povezana sa 4,3 odsto smanjenjem ukupnog broja čestica LDL -a i malih čestica LDL -a za 6,1 odsto - za obe promene je poznato da su povezane sa manjim rizikom od kardiovaskularnih bolesti.

 

Komentari (0)
Loading