Čitave porodice su HOSPITALIZOVANE, umro i zdrav mladić koji nije bio vakcinisan: Profesorka Edita naglašava koja je PREVENCIJA širenja KOVIDA

Naj žena Vesti 29.08.2021 11:35 0

- Na lečenju od kovida u Kliničkom centru Vojvodine u Novom Sadu najviše je pacijenata od četvrte do šeste decenije života. Oni koji su u jedinicama intezivne nege su isključivo nevakcinisani - rekla je direktorka KCV profesorka Edita Stokić

Čitave porodice su HOSPITALIZOVANE, umro i zdrav mladić koji nije bio vakcinisan: Profesorka Edita naglašava koja je PREVENCIJA širenja KOVIDA

RTS/SCREENSHOT

Broj pacijenata tokom poslednjih nedelja se naglo povećava, a sve više se hospitalizuje, naglasila je u Jutarnjem Dnevniku profesorka Edita Stokić.

- U KC Vojvodine trenutno je na lečenju 86 kovid pacijenata, a 13 se nalazi na mehaničkoj ventilaciji, što nas je nateralo da obezbedimo dodatne kapacitete, i sada imamo tri jedinice intenzivne nege i tri poluintenzivne - rekla je direktorka te ustanove.

Najviše pacijenata trenutno je između 40 - 60 godina, ali kako doktorka navodi cele porodice su na bolničkom lečenju.

- Na lečenju je jedna pacijentkinja koja je bila intubirana, a sada se leči bez respiratora dok je istovremeno i njen muž na poluintenzivnoj nezi. Imamo i dve trudnice na lečenju. Grubo rečeno, najveći broj pacijenata je nevakcinisan ili je primio samo jednu dozu. Nijedan pacijent koji je na intezivnoj nezi nije vakcinisan - rekla je Edita Stokić.

Vakcinacija nam je jedina mera prevencije širenja bolesti.

- Moramo shvatiti da je vakcinacija jedina mera sprečavanje obolevanja i širenja infekcije kovid 19 i to je jedina mera koja može da prekine epidemiju - kaže doktorka i upozorava da je među obolelima sve više mladih i sa težom kliničkom slikom.

- Preminuo nam je mladić u ranim tridesetim godinama koji nije imao druge komobiditrete i nije bio vakcinisan - rekla je doktorka Stokić.

Uskoro će biti otvorena i kovid bolnica u blizini Novog sada koja će imati 616 postelja, 212 u intezivnoj nezi i 404 postelje za poluintezivnu terapiju. Bolnica će biti opremljena savremnom dijagnostičkom opremom, imaće porođajnu salu, angio salu, radiološko odeljenje i apoteku sa svim potrebnim lekovima.

- Najiskusniji lekari, anesteziolozi sa KC Vojvodine predvodiće rad u ovoj bolnici a pridružiće im se i novozaposleni lekari i drugo medicinsko i nemedicinsko osoblje - rekla je direktorka Kliničkog centra Vojvodine profesorka Edita Stokić.

Držite distancu, nosite masku i izbegavate okupljanja. Poštovanje mera i vakcinacija su jedini način da se spreči širenje epidemije.

Komentari (0)
Loading