Jedite ovo i mozak će vam biti oštar: 3 namirnice čuvaju pamćenje posle 50. godine

Vesti 23.11.2025 21:05 0

Doktor savetuje da tri namirnice budu što češće na tanjiru, jer čuvaju pamćenje.

seniori

Shutterstock

Ishrana ima ogroman uticaj na zdravlje mozga, posebno nakon 50. godine života. Iako genetika igra svoju ulogu, stručnjaci ističu da upravo svakodnevne navike, a naročito hrana koju unosimo, mogu značajno usporiti kognitivno propadanje i očuvati pamćenje.

Neurohirurg dr Brajan Hoeflinger objašnjava da postoje tri ključne namirnice koje pomažu u jačanju moždanih funkcija, poboljšavaju koncentraciju i usporavaju starenje mozga.

1. Orašasti plodovi

Orašasti plodovi puni su zdravih masti koje hrane moždane ćelije. Najkorisniji među njima su orasi, jer sadrže ALA – biljni oblik omega-3 masnih kiselina koje štite neurone, smanjuju upalu, poboljšavaju pamćenje. I pistaći su odličan izvor proteina i zdravih masti pa se preporučuju kao idealna dnevna grickalica za zdravlje mozga.

2. Masna riba

Riba kao što su losos, pastrmka, sardina i skuša obavezna je na jelovniku svakoga ko želi da sačuva memoriju i mentalnu bistrinu. Dr Hoeflinger ističe da su losos i tuna posebno dobri jer:

- obiluju omega-3 masnim kiselinama,

- sadrže vrlo malo zasićenih masti,

- pomažu u obnavljanju moždanih ćelija.

Omega-3 masne kiseline poznate su po tome što štite od zaboravnosti i staračke demencije.

3. Lisnato zeleno povrće

Spanać, kelj i brokoli sadrže vitamin K i folate, nutrijente direktno povezane sa boljim pamćenjem, boljom koncentracijom, snažnijim kognitivnim funkcijama. Ovo povrće trebalo bi da bude deo ishrane svakog dana, posebno kod ljudi starijih od 50 godina.

Video:

@najzena.rs POZNATI GLUMAC RIČARD GIR PREŠAO U BUDIZAM I PODELIO MUDROSTI KOJE UČI SVOJU DECU #najzena #zena #viral #viraltiktok #fyf ♬ original sound - Najzena.rs
Komentari (0)
Loading