Namirnica koju zovu "prirodni čistač arterija": Snižava trigliceride, čisti holesterol, čuva mozak i srce

Vesti 12.11.2025 16:25 0

Kada se arterije suze ili blokiraju, srce mora da pumpa jače, što može dovesti do visokog krvnog pritiska i oštećenja zidova krvnih sudova.

losos

Shutterstock

Nema spiska namirnica najzdravijih za krvne sudove i očuvanje kardiovaskularnog zdravlja na kojoj se neće naći jedna od najzdravijih riba na planeti. Kardiolozi su saglasni: jedite je bar dvaput nedeljno i snižavate rizik!

Začepljene arterije predstavljaju ozbiljan rizik za zdravlje jer ograničavaju protok krvi i time smanjuju dotok kiseonika i hranljivih materija u organe.

Kada se arterije suze ili blokiraju, srce mora da pumpa jače, što može dovesti do visokog krvnog pritiska i oštećenja zidova krvnih sudova.

Zapušene arterije su ogroman rizik po zdravlje

Blokade u koronarnim arterijama mogu izazvati infarkt miokarda, dok one u moždanim arterijama povećavaju rizik od moždanog udara. Osim toga, smanjen protok krvi u ekstremitetima može izazvati bol, slabost i, u najtežem slučaju, gangrenu. Zbog toga je rano otkrivanje i lečenje arterioskleroze ključno za prevenciju, a stručnjaci često ističu da je ishrana jedan od presudnih faktora.

Srećom, spisak namirnica koje pomažu u čišćenju arterija je poduži, a na njemu neizostavno mora da se nađe riba jer obiluje zdravim mastima. Među njima je posebno efikasan losos, koji se često preporučuje za ishranu ljudi s kardiovaskularnim problemima.

Kako navodi Američka asocijacija za srce (AHA), redovna konzumacija ribe i morskih plodova povezana je s nižim rizikom za razvoj bolesti srca.

Masna riba, kao što je losos, sadrži omega-3 masne kiseline, zdrave masti koje jačaju zdravlje srca tako što pomažu telu da reguliše kontrakcije i opuštanje zidova arterija i mogu da ublaže zapaljenje – kaže Džil Darminio iz Medicinskog centra "Inspira".

losos

Shutterstock

 

 

Losos pomaže u čišćenju arterija i održavanju kardiovaskularnog zdravalja na više načina, a ključno je to što:

  • ublažava upale u organizmu,
  • sadrži visoke nivoe EPA i DHA omega-3 masnih kiselina,
  • poboljšava elastičnog krvnih sudova,
  • snižava nivoe triglicerida,
  • snižava rizik od nastanka krvnih ugrušaka.

Kako se navodi u studiji objavljenoj u medicinskom časopisu "American Heart Association", ukoliko se losos jede redovno, rezultati su fascinantni – rizik za nastanak kardiovaskularnih bolesti pada za 36%, arterije su elastičnije za 15%, a nivo LDL holesterola (tzv. "lošeg") može da padne za 20%.

Koliko lososa (i kako spremljenog) treba jesti za zdrave arterije i srce?

– AHA preporučuje da se jedu dve porcije ribe nedeljno – objašnjava Džil Darmino.

Kardiolozi ističu da su dve do tri porcije sedmično sasvim dovoljno, pri čemu treba voditi računa o tome da jedna porcija ima oko 100 grama.

losos

Shutterstock

 

 

Idealno je da termička obrada bude kraća, kako riba ne bi izgubila hranljive materije na visokim temperaturama, pa je prvi savet da se losos sprema na pari. Takođe, ukusan je i koristan za zdravlje kad se jede pečen u rerni, griluje s manjom količinom ulja ili, još bolje, na tiganju podmazanom avokadom, još jednom korisnom namirnicom za kardiovaskularno zdravlje.

Ukoliko ga kombinujete sa svežim povrćem i salatom, povećaćete unos antioksidanasa, vitamina i minerala, a dodaćete svom obroku i vlakna, navodi Glossy.

Bonus video:

 

@najzena.rs PRATIĆE VAS SREĆA CELE GODINE AKO OVAJ SASTOJAK UBACITE U SLAVSKI KOLAČ #najzena #zena #viral #viraltiktok #fyf ♬ original sound - Najzena.rs

 

 

Komentari (0)
Loading