Srbi stavljaju ,,otrov" u usta: Misle da je bezazlena stvar, ali ovo može da poveća rizik od raka

Ana Klikovac Vesti 08.11.2025 17:58 0

Ovo frustrirajuće stanje može izazvati dugotrajna oštećenja organizma...

Shutterstock

Shutterstock

Možda je vreme da dvaput razmislite o količini žvakaćih guma koje konzumirate, jer su zdravstveni stručnjaci izdali upozorenje u vezi sa dugoročnim neželjenim efektima žvakanja gume.

Žvakaće gume postoje već decenijama i svakodnevno ih žvaću milioni ljudi, a veruje se da neki potrošači godišnje potroše i stotine komada guma.

Ono o čemu mnogi ne razmišljaju jeste duga lista sastojaka koji se koriste za proizvodnju žvakaćih guma — da, čak i onih sa klasičnim ukusom mente.

Svaki komad žvake sastoji se od gumene osnove, zaslađivača, omekšivača, aroma i boja, a zdravstveni stručnjaci sve više izražavaju zabrinutost zbog mogućih dugoročnih posledica koje ovi sastojci mogu imati na ljudski organizam.

Sorbitol, zamena za šećer koja se često koristi u žvakama označenim kao „bez šećera“, jedan je od sastojaka na koji su lekari i nutricionisti posebno obratili pažnju — zajedno sa prehrambenim bojama, budući da mnoge žvakaće gume u SAD-u sadrže sintetičke boje.

Shutterstock

Shutterstock

 

Crvena boja 40, žuta 5, žuta 6, plava 1 i titan-dioksid, koji se koristi da žvakaća guma izgleda bela, mogu se naći u raznim vrstama žvakaćih guma.

Ove supstance povezane su sa različitim zdravstvenim problemima, uključujući rizik od oštećenja DNK, uticaj na imunitet i potencijalno povećan rizik od raka.

Upozorenje

Još jedno upozorenje vezano za žvakanje gume je prisustvo nekoliko potencijalno opasnih konzervansa, uključujući butil-hidroksitoluen (BHT) i limunsku kiselinu, kao i nekoliko emulgatora, poput sojinog lecitin, glicerol estara smole, monoglicerida i diglicerida.

Iako svi ovi dodaci služe da guma ostane sveža, mekana i stabilna, studija objavljena 2008. godine otkrila je da sorbitol može izazvati ozbiljne gastrointestinalne probleme.

bol u stomaku

Shutterstock

 

Do te mere da su se dva pacijenta u Nemačkoj čak našla u bolnici zbog hronične dijareje, bolova u stomaku i drastičnog gubitka težine.

Lekari su tada rekli istraživačima iz ,,British Medical Journal"-a da su oba pacijenta konzumirala između 15 i 20 štapića žvakaće gume dnevno pre nego što su završili u bolnici.

Srećom, važno je napomenuti da su oba pacijenta nakon lečenja vratila normalnu funkciju creva.

Reč stručnjaka

U vezi sa ovim slučajem, klinička nutricionistkinja dr Brijana Gelfand iz centra ,,Mount Sinai Diabetes Center" u Njujorku rekla je za The Mail: „Sam čin žvakanja navodi telo da očekuje hranu, što podstiče lučenje digestivnih enzima i želudačne kiseline.

„Kada nema stvarne hrane ili hranljivih materija za varenje, višak kiseline može iritirati zid želuca i pogoršati probleme poput gorušice.“

gorušica

Shutterstock

 

Ovo frustrirajuće stanje može izazvati dugotrajna oštećenja organizma, od gorušice do upala i čireva, ili stanja poznatog kao ezofagitis.

Poznato je i da gorušica može dovesti do Baretovog jednjaka — stanja u kojem hronična izloženost želudačnoj kiselini izaziva pretkancerozne promene u sluzokoži jednjaka, čime se povećava rizik od razvoja raka jednjaka.

Prednosti

Prema sajtu Healthline, postoje i određene potencijalne koristi od žvakanja gume. Studije su pokazale da može smanjiti stres i povećati osećaj budnosti, dok su druge studije ukazale na moguću pomoć kod mršavljenja.

Shutterstock

Shutterstock

 

Međutim, naglašava se da prekomerno žvakanje guma bez šećera može imati laksativni efekat, dok prekomerno žvakanje guma sa šećerom negativno utiče na zube.

Dodaje se i da su „sastojci žvakaćih guma utvrđeni kao bezbedni za ljudsku konzumaciju“.

 

Bonus video:

 

 

 

Komentari (0)
Loading