Propast za bolno grlo: Ova hrana će samo pogoršati čest simptom prehlade, izbacite je iz jelovnika

Ana Klikovac Vesti 31.10.2025 11:58 0

Umesto toga, birajte nežnije namirnice i napitke...

grlo

Shutterstock

Upaljeno grlo je jedan od najčešćih simptoma prehlade, sezonskih alergija i bolesti. Može ga čak izazvati i izlaganje suvom vazduhu ili pevanje celu noć na koncertu.

Bez obzira na uzrok, hrana koju jedete može značajno uticati na vreme oporavka i nivo komfora, kaže registrovana dijetetičarka Samanta Piterson, MS, RD. To znači biranje namirnica koje smiruju upalu i izbegavanje onih koje mogu iritirati osetljivo tkivo grla ili izazvati više sluzi, objašnjava ona.

Ali koje namirnice konkretno treba izbegavati kada imate upaljeno grlo? Dijetetičari izdvajaju najgore krivce, ali i savete šta jesti ili piti umesto njih.

Kisela hrana i piće

Kada imate upaljeno grlo, napravite pauzu od kisele hrane. Primeri uključuju citrusne sokove (poput limunade i soka od narandže), paradajz i paradajz sos, poput marinara sosa.

Shutterstock

Shutterstock

 

„Kiselost može dodatno iritirati već upaljenu sluzokožu grla, pogoršavajući peckanje i bol,“ kaže Piterson za Real Simple.

Umesto toga, birajte nežnije namirnice i napitke. Razmislite o mekšem, blagom voću poput banane, papaje ili manga, predlaže registrovana dijetetičarka Medi Paskvarijelo, MS, RDN.

Previše začinjena hrana

Može biti primamljivo jesti začinjenu hranu dok imate upaljeno grlo. Možda zato što su vam čula umanjena, ili jednostavno začinjena hrana dobro „leži“ u tom trenutku, kaže Paskvarijelo. Ali začinjena hrana može iritirati, posebno ako je upaljeno grlo izazvano prekomernim kašljanjem. Rešenje?

gulaš

Shutterstock

 

„Ako želite supu ili bujon sa začinima, samo smanjite nivo začina više nego inače,“ predlaže Paskvarijelo. Inače, bolje je sačekati sa začinjenom hranom dok se grlo ne oporavi.

Hrskava hrana

Suva i hrskava hrana poput pereca, krekera i tosta treba se izbegavati kada je grlo upaljeno.

„Ove namirnice mogu izgrebati i iritirati grlo, posebno kada je već osetljivo ili otečeno,“ kaže Piterson.

tost

Shutterstock

 

„Gruba tekstura je kao brusni papir za upaljeno tkivo.“

Bolje je birati mekane, lako svarljive opcije poput pire krompira ili slatkog krompira, smoothija, lagano zagrejanih supa ili ovsene kaše sa malo meda. Ove namirnice ne samo da pružaju utehu i vlagu, već olakšavaju gutanje i pomažu procesu izlečenja.

Previše vruća hrana i piće

Pijenje vrelog čaja ili bujona može pružiti privremeno olakšanje, ali može i slučajno opeći grlo i pogoršati simptome.

čaj

Shutterstock

 

Prema Paskvarijelo, mlaki čaj i bujon su bolja opcija, jer su nežniji za grlo. Pijenje ledenih napitaka (poput hladnog smutija) ili lizanje kockica leda takođe može pomoći.

Alkohol

Suprotno popularnom mišljenju, alkohol ne ubija bakterije koje izazivaju upaljeno grlo, objašnjava Paskvarijelo.

žena

Shutterstock

 

Umesto toga, alkohol može dodatno iritirati grlo, oslabiti imuni sistem i doprineti dehidrataciji — zato ga je najbolje izbegavati kada ste bolesni. U tom smislu, „držite se toplog bujona, toplog čaja, smoothija i vode,“ savetuje Pasquariello. Izbegavajte i previše vrele napitke, jer mogu dodatno iritirati grlo.

Puno mlečnih proizvoda

„Iako hladni mlečni proizvodi mogu u početku delovati umirujuće, kod nekih ljudi mogu zadebljati sluz, pogoršavajući zagušenje i potrebu za čišćenjem grla,“ kaže Piterson.

milkšejk

Shutterstock

 

Ovo uključuje napitke poput milkšejkova i sladoleda, dok i topli mlečni proizvodi (poput krem sosova) mogu više štetiti nego koristiti. Piterson predlaže piti ohlađene smutije napravljene od bademovog mleka, kokosovog mleka, kokosovog jogurta ili smrznutog voća.

„Hladna temperatura umiruje upalu, a biljne opcije smanjuju proizvodnju sluzi,“ dodaje ona.

Pića sa kofeinom

Kofein, slično alkoholu, može dehidrirati organizam, čineći grlo još suvlje, kaže Piterson. Osim toga, kofein ometa san, „što je imunom sistemu potrebno da bi se borio protiv infekcije,“ dodaje ona.

kafa

Shutterstock

 

Najbolje je piti biljne čajeve poput kamilice ili korena sladića. Takođe možete dodati malo sirovog meda, koji ima antimikrobna svojstva i pruža umirujuću slatkoću, predlaže Piterson.

 

Bonus video:

 

 

Komentari (0)
Loading