Potočarka je proglašena za najzdraviju biljku na svetu, a možete je gajiti kod kuće. Potočarka je biljka koju mnogi nepravedno zanemaruju, a zapravo je prirodni eliksir zdravlja. Stručnjaci je nazivaju “superhranom broj 1”, a Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) u SAD joj je dao maksimalnih 100 od 100 poena u istraživanju nutritivne vrednosti povrća. Za poređenje, spanać je dobio 86, mleko još manje. Ali to nije sve – potočarka je i lek, začin, dekoracija i osveženje, a uz to, jednom se sadi, a bere i do tri puta godišnje!
Zašto je potočarka najzdravija biljka na svetu?
Potočarka sadrži izuzetno visoke nivoe:
- Gvožđa
- Kalcijuma
- Folne kiseline
- Vitamina A, C i K
- Antioksidanata i aminokiselina
Shutterstock
Zahvaljujući tome, potočarka:
- Jača imunitet
- Čisti organizam
- Podstiče zdravlje kostiju i kože
- Daje energiju i osvežava
Zbog svojih antimikrobnih svojstava, takođe se koristi kao prirodni lek za čišćenje organizma, a poznata je i po svom diuretskom efektu, jer eliminiše višak tečnosti i toksine.
Kako se uzgaja potočarka kod kuće?
Iako mnogi misle da raste samo pored čistih potoka, potočarka se veoma lako može uzgajati i kod kuće, u bašti, na terasi, pa čak i na prozorskoj dasci. Uslovi za uspešan rast najzdravije biljke su: vlažna zemlja i redovno zalivanje, mnogo sunca uz delimičnu senku popodne, saksija s rupama za drenažu i posuda s vodom ispod. Voda se menja svakodnevno kako bi se sprečile gljivice.
Seme se sadi u vlažnu zemlju, na dubinu od 1 cm. Posuda se stavlja u veću posudu s vodom. Klija u senci, posle čega se iznosi na svetlo. Kad biljka pusti korenje i razvije lišće, presađuje se. Potočarka raste brzo i bujno, a ako je pravilno sečete, možete imati dve do tri berbe godišnje. Prva berba može krenuti već u decembru, a zavisi od temperature. U toplijim uslovima češće niče, u hladnijim sporije. Ciklus se završava s dolaskom velikih vrućina, kada biljka prelazi u fazu cvetanja i semena.
Kako se koristi u ishrani?
Potočarka je ukusna i svestrana. Ima osvežavajući, blago pikantan ukus sličan rukoli i rotkvici. Možete je koristiti u svežim salatama, smutijima, kao dodatak supama, u sendvičima, za pripremu čaja od lišća.
Video:
Možda vas zanima…