Najzdravija je namirnica na svetu, a Srbi je ne jedu: Odlična za imunitet, kosti i pravi eliksir mladosti!

Vesti 19.10.2025 11:57 0

Najzdravija namirnica na svetu je odlična za imunitet, kosti i usporava starenje.

biljka

Shutterstock

Potočarka je proglašena za najzdraviju biljku na svetu, a možete je gajiti kod kuće. Potočarka je biljka koju mnogi nepravedno zanemaruju, a zapravo je prirodni eliksir zdravlja. Stručnjaci je nazivaju “superhranom broj 1”, a Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) u SAD joj je dao maksimalnih 100 od 100 poena u istraživanju nutritivne vrednosti povrća. Za poređenje, spanać je dobio 86, mleko još manje. Ali to nije sve – potočarka je i lek, začin, dekoracija i osveženje, a uz to, jednom se sadi, a bere i do tri puta godišnje!

Zašto je potočarka najzdravija biljka na svetu?

Potočarka sadrži izuzetno visoke nivoe:

- Gvožđa

- Kalcijuma

- Folne kiseline

- Vitamina A, C i K

- Antioksidanata i aminokiselina

biljka

Shutterstock

 

 

Zahvaljujući tome, potočarka:

- Jača imunitet

- Čisti organizam

- Podstiče zdravlje kostiju i kože

- Daje energiju i osvežava

Zbog svojih antimikrobnih svojstava, takođe se koristi kao prirodni lek za čišćenje organizma, a poznata je i po svom diuretskom efektu, jer eliminiše višak tečnosti i toksine.

Kako se uzgaja potočarka kod kuće?

Iako mnogi misle da raste samo pored čistih potoka, potočarka se veoma lako može uzgajati i kod kuće, u bašti, na terasi, pa čak i na prozorskoj dasci. Uslovi za uspešan rast najzdravije biljke su: vlažna zemlja i redovno zalivanje, mnogo sunca uz delimičnu senku popodne, saksija s rupama za drenažu i posuda s vodom ispod. Voda se menja svakodnevno kako bi se sprečile gljivice.

Seme se sadi u vlažnu zemlju, na dubinu od 1 cm. Posuda se stavlja u veću posudu s vodom. Klija u senci, posle čega se iznosi na svetlo. Kad biljka pusti korenje i razvije lišće, presađuje se. Potočarka raste brzo i bujno, a ako je pravilno sečete, možete imati dve do tri berbe godišnje. Prva berba može krenuti već u decembru, a zavisi od temperature. U toplijim uslovima češće niče, u hladnijim sporije. Ciklus se završava s dolaskom velikih vrućina, kada biljka prelazi u fazu cvetanja i semena.

Kako se koristi u ishrani?

Potočarka je ukusna i svestrana. Ima osvežavajući, blago pikantan ukus sličan rukoli i rotkvici. Možete je koristiti u svežim salatama, smutijima, kao dodatak supama, u sendvičima, za pripremu čaja od lišća.

Video:

Komentari (0)
Loading