Žene u Srbiji svaki dan jedu ovo voće, pa se žale na nadutost: Dr Perišić objasnio koja hrana nam pravi pakao od života

Vesti 16.10.2025 10:19 0

Dr Vojislav Perišić, poznati gastroenterolog, otkrio je koje namirnice najčešće izazivaju nadutost, gasove i osećaj težine u stomaku — probleme o kojima se retko govori, ali od kojih pati sve veći broj žena.

pijaca

Shutterstock/Dragan Mujan

„Nema te žene koja bar jednom nije imala problem s nadutošću. I dok mnoge misle da je to samo posledica PMS-a, u najvećem broju slučajeva krivac je upravo hrana koju svakodnevno jedemo“, kaže dr Perišić gostujući na televiziji K1.

Prema njegovim rečima, gasovi u crevima u čak 75 odsto slučajeva nastaju zbog fermentacije hrane.

„Fermentiraju ugljeni hidrati koji nisu skrobni, takozvani fermentabilni ugljeni hidrati. Ako se oni ne svare do kraja, u crevima nastaje prava ‘džibra’, i to ima oko 16 odsto populacije“, objasnio je lekar.

A evo koje namirnice najčešće izazivaju nadutost — a da toga nismo ni svesni.

„Najviše problema prave jabuke, kruške, šljive i trešnje, zatim pasulj, grašak, boranija, med, čaj od kamilice, kao i mleko koje sadrži laktozu. S druge strane, banane, lubenica, krompir i lisnato povrće ne stvaraju nadutost. Ni jedna vrsta mesa nije problematična“, rekao je dr Perišić.

Iako jabuku svi smatramo najzdravijim voćem, upravo ona može biti glavni krivac za neprijatno nadimanje stomaka.

Komentari (0)
Loading