Prema istraživanju koje je sproveo autor i istraživač Den Batner, postoji pet takvih područja gde veliik broj ljudi doživi 100 godina, a hronične bolesti poput srčanih oboljenja, raka i dijabetesa su retkost.
Grčko ostrvo Ikarija jedna je od tih izvornih Plavih zona, a njeni stanovnici slede ishranu vrlo sličnu mediteranskoj, poznatoj po brojnim zdravstvenim prednostima, piše Express.
Tajna ishrane stogodišnjaka
Ikarijska ishrana temelji se na lokalno uzgojenom povrću, voću, celovitim žitaricama, mahunarkma i zdravim mastima, prvenstveno iz maslinovog ulja.
Umereno konzumiraju ribu, mlečne proizvode i jaja, dok je meso vrlo retko na njihovom jelovniku.
Na meniju ćete pronaći obilje ugljenih hidrata, uključujući i zimsku salatu od krompira, napravljenu od "skromnih sastojaka", kako objašnjava Den Batner u svom kuvaru "The Blue Zones Kitchen: 100 Recipes to Live to 100".
Shutterstock
"Ova salata spaja zasitnost krompira, koji je istaknut u ikarijskoj verziji mediteranske ishrane, s aromatičnim svežim koprom i zelenilom", ističe Batner.
Njegov projekat Blue Zones posvećen je upravo otkrivanju i primeni tajni najdugovečnijih ljudi na svetu.
Recept za brzu i zdravu salatu
- 1 kg krompira, naseckanog na kockice
- Šaka svežeg kopra, sitno naseckanog
- 60 ml maslinovog ulja
- 30 ml crvenog vinskog sirćeta
- So i sveže mleveni biber po ukusu
- Nekoliko listova zelene salate
- Rotkvice za ukras (po želji)
Priprema:
U lonac sipajte 2 litra vode (osam šoljica) i stavite na jaku vatru da proključa.
Kada voda proključa, dodajte krompir i kuvajte ga bez poklopca oko 12 minuta ili dok ne omekša.
Proverite je li krompir kuvan tako da ga probodete viljuškom; ako viljuška lako klizi unutra, spreman je.
Shutterstock
Ocedite krompir i ostavite ga da se ohladi.
U maloj činiji pomešajte naseckani kopar, maslinovo ulje, sirće, so i biber dok ne dobijete glatki preliv.
U velikoj činiji pomešajte ohlađeni krompir s prelivom i lagano promešajte dok se svi sastojci ne sjedine.
Pre posluživanja, dodajte preostale sastojke, uključujući listove salate i još jednom sve lagano promešajte.
Po želji, ukrasite jelo naseckanim rotkvicama.
Poslužite ga kao samostalno jelo ili kao prilog uz ribu.
Bonus video:
Možda vas zanima…