Stogodišnjaci jedu ovu salatu: Glavni je specijalitet Plavih zona, a i kod Srba je omiljena

Vesti 15.10.2025 13:39 0

Plava zona je naziv za specifičnu regiju u svetu gde stanovnici žive znatno duže i zdravije od globalnog proseka.

Shutterstock

Shutterstock

Prema istraživanju koje je sproveo autor i istraživač Den Batner, postoji pet takvih područja gde veliik broj ljudi doživi 100 godina, a hronične bolesti poput srčanih oboljenja, raka i dijabetesa su retkost.

Grčko ostrvo Ikarija jedna je od tih izvornih Plavih zona, a njeni stanovnici slede ishranu vrlo sličnu mediteranskoj, poznatoj po brojnim zdravstvenim prednostima, piše Express.

Tajna ishrane stogodišnjaka

Ikarijska ishrana temelji se na lokalno uzgojenom povrću, voću, celovitim žitaricama, mahunarkma i zdravim mastima, prvenstveno iz maslinovog ulja.

Umereno konzumiraju ribu, mlečne proizvode i jaja, dok je meso vrlo retko na njihovom jelovniku.

Na meniju ćete pronaći obilje ugljenih hidrata, uključujući i zimsku salatu od krompira, napravljenu od "skromnih sastojaka", kako objašnjava Den Batner u svom kuvaru "The Blue Zones Kitchen: 100 Recipes to Live to 100".

krompir salata

Shutterstock

 

 

"Ova salata spaja zasitnost krompira, koji je istaknut u ikarijskoj verziji mediteranske ishrane, s aromatičnim svežim koprom i zelenilom", ističe Batner.

Njegov projekat Blue Zones posvećen je upravo otkrivanju i primeni tajni najdugovečnijih ljudi na svetu.

Recept za brzu i zdravu salatu

  • 1 kg krompira, naseckanog na kockice
  • Šaka svežeg kopra, sitno naseckanog
  • 60 ml maslinovog ulja
  • 30 ml crvenog vinskog sirćeta
  • So i sveže mleveni biber po ukusu
  • Nekoliko listova zelene salate 
  • Rotkvice za ukras (po želji)

Priprema:

U lonac sipajte 2 litra vode (osam šoljica) i stavite na jaku vatru da proključa.

Kada voda proključa, dodajte krompir i kuvajte ga bez poklopca oko 12 minuta ili dok ne omekša.

Proverite je li krompir kuvan tako da ga probodete viljuškom; ako viljuška lako klizi unutra, spreman je.

krompir salata

Shutterstock

 

 

Ocedite krompir i ostavite ga da se ohladi.

U maloj činiji pomešajte naseckani kopar, maslinovo ulje, sirće, so i biber dok ne dobijete glatki preliv.

U velikoj činiji pomešajte ohlađeni krompir s prelivom i lagano promešajte dok se svi sastojci ne sjedine.

Pre posluživanja, dodajte preostale sastojke, uključujući listove salate i još jednom sve lagano promešajte.

Po želji, ukrasite jelo naseckanim rotkvicama.

Poslužite ga kao samostalno jelo ili kao prilog uz ribu.

Bonus video:

 

 

 

 

 

Komentari (0)
Loading