Ako imate sreće da vam smokva raste u dvorištu, iskoristite svaki njen deo jer listovi mogu postati vaš novi prirodni eliksir zdravlja i zdravi zaslađivač. Iskoristite pun potencijal ovog mediteranskog blaga!
Za šta je sve dobar list smokve?
- Snižava trigliceride
- Pomaže u regulaciji krvnog pritiska
- Može doprineti prevenciji dijabetesa
- Deluje protivupalno i antioksidativno
Shutterstock
A najbolja stvar? Od smokava možete napraviti domaći sirup koji ne samo da je zdrav, već ima i neodoljiv ukus – mnogi kažu da podseća na kokos ili vanilu!
Recept za domaći sirup od listova smokve
Sastojci:
- 2 šake svežih listova smokve
- Voda
- Smeđi šećer (ili prirodni zaslađivač po izboru)
Priprema:
Operite listove i kuvajte ih u vodi (oko 1 litar) dok ne puste tamnu boju. Procedite tečnost i dodajte šećer po ukusu. Kuvajte dok ne dobijete sirupastu teksturu. Sipajte u sterilisane tegle ili flaše i čuvajte u frižideru.
Koristite sirup kao:
– Prirodni zaslađivač za kafu i čajeve
– Preliv za palačinke, ovsenu kašu, jogurt ili kolače
– Dodatak smutiju i desertima
Recept za čaj od lista smokve
Uberite mlade listove smokve bez peteljki iz kojih curi mlečni sok. Operite ih i ostavite da se suše u hladovini. Kada se osuše, izmrvite ih u teglu. Za pravljenje čaja, stavite 2 kašičice sušenog lišća u šolju vode koju ste zagrejali do ključanja, ostavite da vri 15 minuta, a zatim sklonite s vatre i procedite. Pijte ujutro uz doručak. Ovaj čaj pomaže u regulisanju nivoa insulina, triglicerida i holesterola u krvi.
Napomena. Pre konzumiranja čaja posavetujte se sa svojim farmaceutom ili doktorom.
Video:
Možda vas zanima…