Recept za džem od smokava: Moja baka ga pravi bez konzervansa i nikad joj se nije pokvario!

Vesti 14.09.2025 16:30 0

Dajemo vam starinski recept za džem od smokava bez konzervansa koji se brzo pravi!

džem

Shutterstock

Džemovi su omiljeni deo slatke zimnice, a džem od smokava nije izuzetak. Ako ga napravite po bakinom receptu, sigurno nećete pogrešiti. Lako se priprema i nećete dugo biti pored šporeta. Od količina u ovom receptu dobićete 1 kg džema, odnosno dve manje tegle.

Džem od smokava

Sastojci:

2 kg smokava

350 g šećera

2 vanilin šećera

Sok od 1 limuna

Rendana kora jednog limuna

Priprema:

Smokve obrišite krpom i odsecite stabljiku. Ne morate ih ljuštiti, jer će kožica džemu dati bolju strukturu. Kuvajte isečene smokve i šećer u dubokoj šerpi 45 minuta. Dodajte vanilin šećer, limunov sok i koricu i dobro promešajte. Vrući džem sipajte u čiste tegle, zatvorite ih poklopcem i okrenite ih naopačke. Ostavite da tako stoje 24 sata.

 

Komentari (0)
Loading