Džemovi su omiljeni deo slatke zimnice, a džem od smokava nije izuzetak. Ako ga napravite po bakinom receptu, sigurno nećete pogrešiti. Lako se priprema i nećete dugo biti pored šporeta. Od količina u ovom receptu dobićete 1 kg džema, odnosno dve manje tegle.
Džem od smokava
Sastojci:
2 kg smokava
350 g šećera
2 vanilin šećera
Sok od 1 limuna
Rendana kora jednog limuna
Priprema:
Smokve obrišite krpom i odsecite stabljiku. Ne morate ih ljuštiti, jer će kožica džemu dati bolju strukturu. Kuvajte isečene smokve i šećer u dubokoj šerpi 45 minuta. Dodajte vanilin šećer, limunov sok i koricu i dobro promešajte. Vrući džem sipajte u čiste tegle, zatvorite ih poklopcem i okrenite ih naopačke. Ostavite da tako stoje 24 sata.