Sočivo je često na srpskim trpezama, ali malo ko zna koliko je ova namirnica zapravo zdrava. Najnovija studija pokazuje da redovna konzumacija sočiva može značajno da sniži holesterol u krvi, poboljša varenje i smanji rizik od kardiovaskularnih bolesti.
Istraživanje sprovedeno u januaru ove godine pokazalo je da svakodnevno jedenje sočiva tokom 12 nedelja dovodi do smanjenja lošeg (LDL) i ukupnog holesterola, kao i nižih nivoa šećera u krvi nakon obroka. To je posebno važno jer visoki holesterol i šećer u krvi povećavaju rizik od srčanih bolesti, dijabetesa i drugih hroničnih stanja.
Gastroenterolog dr Vil Bulsievic ističe da je iako je studija obuhvatila samo 38 ispitanika sa visokim rizikom od metaboličkih bolesti, njeni rezultati u skladu su sa prethodnim istraživanjima koja potvrđuju blagotvoran efekat sočiva na zdravlje.
U studiji su učesnici podeljeni u dve grupe: jedna je jela obroke sa oko 150 grama sočiva dnevno, dok je druga grupa konzumirala obroke sa mesom (ćuretina ili piletina). Nakon 12 nedelja, grupa koja je jela sočivo pokazala je bolje metaboličke rezultate i niže nivoe holesterola.
Pored smanjenja holesterola, sočivo je pokazalo i pozitivan uticaj na varenje – nije bilo značajnijih gastrointestinalnih problema kod onih koji su ga konzumirali redovno.
Video:
Možda vas zanima…