Nova studija sa Univerziteta Kolumbija ističe alarmantnu prognozu u vezi sa jednim od najčešćih ginekoloških karcinoma, koji može biti indirektno povezan sa konzumacijom visoko prerađene hrane.
Istraživanje je dalo zabrinjavajuću projekciju, prema kojoj se očekuje da će se broj slučajeva raka materice (poznatog i kao rak uterusa) povećati za čak 53 odsto do 2050. godine.
Rak materice može da se razvije kod svih osoba koje imaju matericu, a sajt NHS navodi da je češći kod onih koje su prošle kroz menopauzu. NHS takođe objašnjava da ovaj tip raka obično počinje u sluzokoži materice, poznatoj kao endometrijum — tada se naziva endometrijalni karcinom — i može se proširiti na druga tkiva.
Simptomi
Simptomi mogu varirati, ali mogu uključivati vaginalno krvarenje između menstruacija ili nakon menopauze, promenu vaginalnog iscedka, kvržicu ili otok u stomaku ili karlici, bol u leđima, bol tokom se**ualnog odnosa, kao i promenu učestalosti mokrenja i pražnjenja creva.
Istraživači sa Univerziteta Kolumbija otkrili su da se broj slučajeva raka materice kod osoba uzrasta od 18 do 84 godine može povećati za između 83 i 98 odsto u narednih 25 godina.
Shutterstock
Iako su ovi podaci već zabrinjavajući, studija je takođe istakla jasne etničke razlike u grupama koje su podložnije razvoju ovog tipa raka.
Prema predviđanjima, slučajevi raka materice će porasti za 28,6 odsto kod belih žena i za 53 odsto kod crnih žena. Smrtnost od raka materice kod crnih žena očekuje se da će porasti za 97,9 odsto, u poređenju sa 83,6 odsto kod belih žena.
Naučnici smatraju da ovaj zapanjujući jaz može biti povezan sa time što crne žene češće razvijaju agresivnije oblike raka materice i što se suočavaju sa dužim kašnjenjima u lečenju i dijagnozi.
Smanjenje smrtnosti
Iako ovo zvuči posebno zabrinjavajuće, glavni autor studije, dr Džejson D. Rajt, objasnio je da ova predviđanja ne uzimaju u obzir buduće mere prevencije, tretmane ili lekove za rak materice koji bi mogli smanjiti stopu smrtnosti.
Prema istraživanju organizacije ,,Cancer Research UK", određene promene u životnom stilu mogu pomoći u prevenciji raka materice. Iako jedan članak iz 2024. godine upozorava da treba „velike tvrdnje o ultra-prerađenoj hrani uzimati sa rezervom,“ on takođe potvrđuje vezu između gojaznosti i raka.
Shutterstock
„Sve u svemu, veoma je teško dokazati direktne veze između specifičnih namirnica i zdravstvenih ishoda. To je zato što ne jedemo samo jednu vrstu hrane. Naša ishrana se sastoji od mnogo različitih stvari, pa je teško utvrditi kako određena hrana ili sastojak utiče na naše zdravlje,“ navodi se u članku.
„Čak i ako ne možemo pronaći direktne veze, to ne znači da ne može postojati indirektna veza. Kao što je ranije pomenuto, ultra-prerađena hrana često sadrži velike količine soli, šećera i zasićenih masti. Prekomerni unos ovih sastojaka može dovesti do povećanja telesne težine. Sa sigurnošću znamo da gojaznost i prekomerna težina povećavaju rizik od čak 13 različitih vrsta raka.“
Bonus video:
Možda vas zanima…
