Orašasti plodovi su izuzetno korisni za ljude, a takođe i maslaci od orašastih plodova. Međutim, pored visokog udela vlakana i zdravih masti, mogu imati i dodatne kalorije , što možda nije sasvim dobro. Portal BBC pružio je zanimljive informacije da studija iz 2019. godine nije pronašla nikakve posebne koristi od putera od kikirikija.
Orašasti plodovi su puni vlakana i zdravih masti, pored toga, njihova konzumacija povezana je sa manjim rizikom od kardiovaskularnih bolesti i raka. Međutim, istraživači su proučavali orašaste plodove i učestvovalo je više od pola miliona ljudi, otkrivajući da su samo celi orašasti plodovi povezani sa manjim rizikom od raka, respiratornog trakta i bolesti srca. U isto vreme, studija sugeriše da su ljudi koji jedu specifičan puter od kikirikija skloniji pušenju , jedu crveno meso i ređe vežbaju. Sve su to faktori rizika za bolesti srca.
Prethodno istraživanje stanovništva iz 2015. godine pokazalo je da je konzumacija orašastih plodova povezana sa nižim nivoima dijabetesa , dok konzumacija putera od kikirikija nije.
Ne postoji mnogo studija koja direktno ispituju efekte putera od kikirikija na naše zdravlje. Jedno istraživanje na 38 odraslih, u kojem su učesnici četiri nedelje dodavali u svoju ishranu ili pečeni, sirovi ili slani kikiriki, ili bademov puter, pokazalo je da su svi oblici badema smanjili LDL holesterol (loš).
Međutim, ovo je bila mala studija i postoje ogromne razlike između dva oblika hrane. Poznato je da što je hrana manje obrađena, to je zdravija. Ali proces pretvaranja orašastih plodova u puter koji uključuje pečenje, blanširanje, minimalan je, kaže Kevin Vhelan, profesor na Odeljenju dijetetičara na King's College London: - Uklanjanjem ljuske uklanja se malo vlakana , ali to zapravo nije , jer srž toga još uvek sadrži puno - kaže on.
U poslednjih nekoliko godina istraživači iz SAD-a otkrili su da orasi imaju 21% manje kalorija nego što se ranije mislilo , sa bademima 20% manje od etikete, a pistaćima 5% manje. To je zato što orah ne grizemo u potpunosti dok ga ne progutamo. To znači da apsorbujemo manje kalorija i hranljivih sastojaka nego što je dostupno u celim plodovima.
U procesu pravljenja putera od oraha delovi se raspadaju i oslobađaju hranljive sastojke iz oraha pre nego što ga pojedemo. - Orašasti plodovi razbijaju ćelije , pa masnoće iz njih prelaze u puter - dodaje Vhelan.
Međutim, kao što znamo kremaste ili hrskave putere od orašastih plodova, način na koji se razgrađuju i oslobađaju takođe je različit. Kremasti puter od orašastih plodova može sadržati više masti od hrskavih vrsta, jer se orašasti plodovi u njima više raspadaju.
Još jedan razlog zašto puter od kikirikija može dovesti do većeg unosa kalorija od celih orašastih plodova je proces žvakanja zbog kojeg se osećamo sitijima . Ali sadržaj kalorija možda nije toliko važan - studije su pokazale da jedenje oraha ne dovodi do debljanja, a zapravo može dovesti do gubitka kilograma.
Najvažnija tačka u razlikovanju da li je jedan puter od orašastih plodova bolji od drugog je ono što mu se dodaje, objašnjava Claire Berriman, docent na državnom univerzitetu Florida. Neki puteri od orašastih plodova sadrže sastojke poput soli, šećera ili palminog ulja , što je 50% zasićenih masti. Mala količina dodatog šećera ne mora nužno biti loša ako to znači da ljudi jedu puter od orašastih plodova umesto slatke grickalice.
Iako kikiriki puter ima protivnike i pristalice, važno je nadgledati njihov sastav . Naučnici takođe preporučuju jesti različite vrste oraha, a dnevno bismo trebali da jedemo oko 50 grama oraha.