KAKO da razlikujemo OMIKRON od GRIPA: Doktorka objasnila na koji SIMPTOM posebno da obratimo PAŽNJU!

Vesti 10.01.2022 15:30 0

Doktorka Anželik Koci, predsednica Južnoafričkog medicinskog udruženja objasnila je kako su otkriveni prvi slučajevi zaraze omikronom u Južnoj Africi i koji su simptomi ovog soja

KAKO da razlikujemo OMIKRON od GRIPA: Doktorka objasnila na koji SIMPTOM posebno da obratimo PAŽNJU!

Printscreen/RTS

U razgovoru za RTS, doktorka je naglasila da je ovaj soj ifektivniji, ali da su posledice definitivno blaže, pa je i manje preminulih.

-Tog 18. novembra videla pacijenta. Nakon anamneze i simptoma, ništa nije imalo smisla. Kod delta soja imamo: gubitak mirisa, kašalj, upalu grla, a ova osoba se žalila samo na bolove u mišićima, glavobolju, umor. Testirala sam ga i bio je pozitivan, kao i ostatak njegove porodice. Tog dana sam videla još pozitivnih pacijenata i tako je sve počelo.

Anželik Koci je u nastavku pojasnila da je do sada pregledala 106 pacijenata sa omikronom i izdvojila osnovni simptom

KAKO da razlikujemo OMIKRON od GRIPA: Doktorka objasnila na koji SIMPTOM posebno da obratimo PAŽNJU!

pixabay

 

- Dominantan simptom je bio taj da su pacijenti zdravi otišli na spavanje, a tokom noći su počeli da osećaju i vrućinu i hladnoću, imali su noćno znojenje. Probudili su se narednog jutra sa glavoboljom, bolovima u grudima, čak i bolovima u leđima. Malaksalost koju osećaju nije običan umor, ovde je telo umorno, ne osećate se dobro.

Manji broj njih je imao suvi kašalj i bol u grlu, ali to nije razlog zašto dolaze lekaru. Već zato što se ne osećaju dobro. Već šest nedelja je ista klinička slika. Na početku su bili mlađi pacijneti, ali su sada uglavnom stariji od 30 godina. Podjednako muškarci i žene - objasnila je Anželik

Na pitanje koliko se Omikron razlikuje od Delta soja, Anželik je rekla da Omikron dominantno izaziva muskulo-skeletne simptome i ako odmah započnete sa terapijom.Do oporavka dolazi izuzetno brzo.

-Nijedan od 90 pacijenata koje smo videli i ja, i moje kolege nisu bili bolesni duže od nedelju dana. Uobičajeno vreme oporavka je 5 do 7 dana - rekla je i dodala da ako budu primljeni u bolnicu, pacijenti ostanu oko dva, tri dana što je drugačije od delta soja koji izaziva ozbiljnu bolest.

Takođe je naglasila da nevakcinisani imaju mnogo ozbiljnije simptome, nego vakcinisani. Umor je dominantan kod omikrona, a kod delte respiratorni simptomi. Anželik nije pomenula da se uz tegobeprimarno javlja i temperatura. Uprkos svemu, kod oba soja, ako su simptomi ozbiljniji dobija se upala pluća.

- Nemamo pritisak na zdravstveni sistem. Definitivno je manje preminulih, ali i broj pacijenata na odeljenjim intenzivne nege nije visok.U Južnoj Africi je vakcinisano oko 44 odsto odraslih- pojasnila je doktorka.

Ona je dodala da javnost treba da se upozna sa simptomima omikrona. Najvažnije je da se osoba testira, a u slučaju da je pozitivna i da miruje. Ona je apelovala i da se izbegavaju gužve, naročito tokom praznika. 

Komentari (0)
Loading