Ova pita sa spanaćem, brokolijem i pečurkama je jelo bogato proteinima koje možete poslužiti u bilo koje doba dana. Odlična je za obilan doručak, lagani ručak uz salatu ili kao ukusna večera uz pečeno povrće. Najlakši je način da unesete i povrće i proteine u jednom jelu!
Autor: Megan Ginsberg
SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA

BAKLAVA ČIZKEJK Fenomenalna poslastica od koje će vam poći voda na usta, za sve prilike

AJMOKAC SA SPANAĆEM I PILETINOM Rapsodija ukusa u svakom zalogaju, za ručak koji se pamti

NEODOLJIVI KOLAČ SA PISTAĆIMA Osvežavajući desert kao osmišljen za proleće, bićete oduševljeni
Recenzirala: nutricionistkinja Emili Laktrop, M.S., RD
Priprema
Aktivno vreme: 15 minuta
Ukupno vreme: 55 minuta
Porcija: 6
Nutritivni profil: Bez dodatog šećera, mediteranska dijeta, bez susama, za mršavljenje, bez orašastih plodova, bez soje, vegetarijansko, bogato proteinima, bez glutena.
Zaljubićete se u ovu pitu bez kore
Preskačemo koru da bi priprema bila jednostavnija i fokus stavljamo na nadev pun povrća. Pečurke su bogate vitaminom D, spanać gvožđem, a brokoli vitaminom K – svi ovi nutrijenti važni su za zdravlje kostiju, creva i još mnogo toga. Toliko je dobra da ćete poželeti da je jedete svaki dan. Spremni da probate? U nastavku donosimo savete za savršenu pripremu kod kuće.
Saveti iz kuhinje EatingWell tima
Koristimo kremi (braon) pečurke, ali možete upotrebiti bilo koju vrstu: bukovače, šitake ili majtake.
Brokoli može biti iz kese ili svež, ali ga isecite na komade manje od 1,5 cm da bi se ravnomerno skuvali.
Ne mešajte povrće sa jajima odmah sa šporeta – ostavite ga da se prohladi, u suprotnom jaja mogu da se zgrudvaju.
Nutritivne napomene
Jaja su glavni izvor proteina u piti, ali sadrže i vitamin B1, vitamin D i holin – važan za pamćenje i zdravlje mozga.
Brokoli sadrži sulforafan koji može smanjiti rizik od raka dojke, debelog creva i kože, te je bogat vitaminima C i K.
Pečurke deluju kao prebiotici i podržavaju zdravlje creva, a neke (izložene svetlosti) sadrže i vitamin D.
Spanać sadrži nitrate koji snižavaju pritisak i poboljšavaju protok krvi, kao i gvožđe važno za energiju i prenos kiseonika.
Sastojci
- 2 kašike ekstra devičanskog maslinovog ulja
- 2½ šolje sečenih kremi pečuraka
- 1½ šolja cvetića brokolija (veličine do 1,5 cm)
- 1 mala žuta glavica luka, tanko sečena (oko ¾ šolje)
- 85 g mladog spanaća, krupno iseckanog (oko 3 šolje)
- 1 kašika sitno seckanog belog luka
- 6 velikih jaja
- ½ šolje pavlake za kuvanje (ili pola mleka, pola pavlake)
- 1 kašika dijon senfa
- ¼ kašičice soli
- ¼ kašičice bibera
- 1½ šolja rendanog starog čedar sira
Uputstvo za pripremu
Zagrejte rernu na 190°C. Namastite kalup za pitu prečnika 23 cm sprejom za kuvanje.
Zagrejte ulje u velikom nelepljivom tiganju na srednje jakoj vatri. Dodajte pečurke i pržite oko 6 minuta, dok ne porumene i omekšaju.
Dodajte brokoli i luk. Pržite još oko 4 minuta, dok brokoli ne omekša, a luk ne postane staklast.
Dodajte spanać i beli luk, pržite još 1–2 minuta dok spanać ne uvene. Sklonite sa vatre i ostavite da se prohladi.
U srednjoj činiji umutite jaja, pavlaku, senf, so i biber dok se dobro ne sjedine.
Umešajte prohlađeno povrće i sir. Sipajte u pripremljeni kalup.
Pecite oko 30 minuta, dok sredina ne očvrsne i ivice ne porumene.
Ostavite da odstoji 10 minuta pre sečenja.
Nutritivne vrednosti po porciji (1 parče)
Kalorije: 272 kcal
Ukupne masti: 21 g
Zasićene masti: 9 g
Ugljeni hidrati: 6 g
Šećeri: 2 g
Dijetetska vlakna: 1 g
Proteini: 15 g
Holesterol: 221 mg
Natrijum: 444 mg
Vitamin A: 270 µg
Vitamin C: 26 mg
Vitamin D: 1 µg
Vitamin E: 2 mg
Vitamin K: 99 µg
Folat: 79 µg
Kalcijum: 283 mg
Gvožđe: 2 mg
Magnezijum: 36 mg
Kalijum: 341 mg
Cink: 2 mg
Vitamin B12: 1 µg
Ova pita je odličan izvor proteina, vitamina i minerala, što je čini pogodnom za doručak, ručak ili večeru.