Postoji nekoliko sorti krastavac i dok se jedne prodaju na merenje, drugi su umotani u plastičnu foliju i prodaju se na komad. Mnogi se pitaju koji je razlog za to. U pitanju je sorta engleski krastavac, a postoje određeni razlozi zbog čega se oni pakuju baš na ovaj način.
Plastična folija zadržava vlagu
SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA

BAKLAVA ČIZKEJK Fenomenalna poslastica od koje će vam poći voda na usta, za sve prilike

AJMOKAC SA SPANAĆEM I PILETINOM Rapsodija ukusa u svakom zalogaju, za ručak koji se pamti

NEODOLJIVI KOLAČ SA PISTAĆIMA Osvežavajući desert kao osmišljen za proleće, bićete oduševljeni
Engleski krastavci imaju tanku koru, što ih čini podložnim gubitku vlage, dok su na policama sa namirnicama. Plastična folija pruža kori mogućnost da zadrži vlagu i svežinu unutar krastavca, navodi „Simply Recepies“.
Plastična folija sprečava ogrebotine
Problem sa engleskim krastavcima sa tankom korom je njihova sklonost da budu oštećeni prilikom transporta. Ne samo da kupci više vole neoštećene proizvode, ove izbočine i ogrebotine mogu da dovedu do buđi i truljenja, što je jedan od razloga zašto FDA preporučuje kupovinu voća i povrća koje nije izlomljeno ili oštećeno.
Folija zadržava kiseonik koji izaziva propadanje
Kiseonik ubrzava kvarenje hrane jer većini mikroorganizama potreban kiseonik za rast i razmnožavanje. Kiseonik takođe izaziva oksidaciju, koja daje krastavcima braon boju. Baš kao što plastični omotač oko engleskih krastavaca zadržava vlagu, takođe zadržava kiseonik napolju, čime usporava brzinu propadanja.
Kako čuvati krastavac?
Najbolji način da krastavci ostanu sveži kod kuće je da ih čvrsto umotate plastičnom folijom. Čuvajte ih u najtoplijem delu frižidera – napred, najudaljenije od rashladnih elemenata i nemojte da ih perete, dok ne budete spremni da ih jedete. Kada ih isečete, držite ih umotane u foliju, a bilo bi dobro da ih dodatno stavite u kesu ili kutiju, koji se mogu ponovo zatvoriti, kako biste smanjili količinu izlaganja kiseoniku.
Video: