Čaj je za mnoge ljude više od običnog napitka. To je ritual koji donosi opuštanje i uživanje. Međutim, iako je čaj zdrav, njegova kombinacija sa određenim namirnicama može imati negativne efekte na zdravlje.
Uz ovakav ručak ne pijte čaj
SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA

BAKLAVA ČIZKEJK Fenomenalna poslastica od koje će vam poći voda na usta, za sve prilike

NEODOLJIVI KOLAČ SA PISTAĆIMA Osvežavajući desert kao osmišljen za proleće, bićete oduševljeni

AJMOKAC SA SPANAĆEM I PILETINOM Rapsodija ukusa u svakom zalogaju, za ručak koji se pamti
Ukoliko se čaj pije uz obroke može ometati apsorpciju važnih hranljivih materija. Farmaceutkinja i nutricionistkinja Debora Grejson upozorava da čaj (kao i kafa) koji se pije zajedno sa namirnicama koje sadrže gvožđe, poput crvenog mesa ili zelenog povrća, može smanjiti apsorpciju ovog važnog minerala. Gvožđe je neophodno za snagu organizma, imunitet i transport kiseonika u organizmu, a nedostatak gvožđa može dovesti do anemije.
Izbegavajte ga uz ovo povrće
Čaj i kafa sadrže jedinjenja poput polifenola i tanina, koja mogu ometati apsorpciju gvožđa. Polifenoli, koji se nalaze u mnogim namirnicama poput voća i povrća, mogu smanjiti upale, ali i ometati unos gvožđa, dok tanini i oksalati dodatno otežavaju apsorpciju ovog minerala. Zbog svega navedenog, savetuje se da se čaj izbegava uz obroke koji su bogati gvožđem, kao što su crveno meso, spanać i brokoli, kako bi se omogućila optimalna apsorpcija ovog važnog minerala.