Naučni istraživač i stručnjak za uticaj ishrane na zdravlje dr. Vilijam Li nedavno je na svom Jutjub kanalu poseban video posvetio temi snižavanja holesterola.
SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA

CRVENI ROLAT Neodoljivo predjelo koje prvo nestane sa slavske trpeze, a ukusa koji priča priče

SARME IZ RERNE Slasne i preukusne, postaće vaš novi omiljeni način spremanja

BAJADERA BOMBICE Omiljeni desert na drugačiji način, prste da poližete
Poznato je da je visok nivo holesterola jedan od najvećih faktora rizika za srčane bolesti, zato ovaj problem ne treba zanemariti. Iako postoje lekovi koji mogu pomoći u snižavanju holesterola, svakako je bolje pravovremeno koristiti druge prirodne metode, a pravilno odabrane namirnice u ishrani pokazale su se kao vrlo moćan saveznik protiv loših masnoća u krvi, navodi Very Well Health.
Dr. Li istakao je vrednost ječma u borbi protiv povišenog holesterola jer je to namirnica koja sadrži beta glukan – vrstu topivih vlakana, koja se takođe nalaze u ovsenim pahuljicama.
Kako beta glukan pomaže u snižavanju holesterola? Ta topiva vlakna u dodiru s vodom u našim crevima stvaraju želatinasti gel koji ima svojstvo zadržavanja holesterola i na taj način sprečava njegovu apsorpciju u krvotok.

Shutterstock
Dr. Li kaže i da ječmena vlakna povoljno utiču na zdravlje naše mikroflore u debelom crevu (mikrobiom), što pak povoljno utiče na smirivanje upalnih procesa u telu, kao i na dobar metabolizam. Sve su to, kaže, stvari koje pozitivno utiču na zdravlje srca.
Kad je reč o naučnim dokazima o učinkovitosti ječma u snižavanju holesterola, naveo je primer istraživanja iz Japana, gde su 44 gojazna muškarca 12 nedelja svaki dan dobijala obrok ili pirinča ili ječma. Grupa koja je jela ječam doživela je prosečni pad holesterola od 5% tokom studije, dok druga grupa koja je jela pirinač nije primetila promene u nivou holesterola. I ovo su rezultati bez upotrebe lekova – samo ječam za 3 meseca.

Shutterstock/Saiful52
Dobra stvar kod ječma je što je jeftina žitarica, s raznolikom upotrebom. Jedina mu je "mana" što se kuva malo duže - 40-45 minuta, pa ako ste u stisci s vremenom, skuvajte ga dan ranije ako ga mislite dodati u jelo.
Možete ga dodati u jutarnju kašu, salate, supe i razna variva.
Video: