Mnogima je teško da zamisle obrok bez mesa, ali bi trebalo da razmislimo o tome da ga konzumiramo ređe, jer prekomerno jedenje mesa i mesnih prerađevina može imati negativne posledice po naše zdravlje.
Meso je poznato kao izvor proteina koji su važni za telo, zbog čega je piletina često izbor čak i kada pokušavamo da smršamo. Međutim, mnogi lekari savetuju da smanjimo unos crvenog mesa i prerađevina, jer preterana konzumacija može dovesti do zdravstvenih problema.
Koje meso je najbolji izbor?
Gastroenterolog Vojislav Perišić je tokom gostovanja u programu Prve televizije izneo svoje mišljenje o tome koji je najbolji izbor mesa. On savetuje da svakodnevno u obrok uključimo parče mesa, a iako se soja ponekad preporučuje, on lično nije njen fan. Prema njegovim rečima, najkvalitetnije meso je govedina, posebno u Americi, jer je bogata gvožđem i cinkom. Govedina je takođe izvor vitamina D i zdrave masti, bolja opcija od svinjetine. Ako se odlučite za svinjetinu, preporučuje da jedete samo crveni deo mesa, a ne masne komade.
Koje meso treba izbegavati?
Iako meso može biti izvor proteina, postoje vrste mesa koje bi trebalo da izbegavamo zbog visokog sadržaja masti. Prekomerna konzumacija ovih mesa može povećati nivo lošeg holesterola (LDL), što može dovesti do začepljenja arterija i srčanih oboljenja.
Evo četiri vrste mesa koje bi trebalo da izbacimo iz ishrane:
Odrezak – Klasični odrezak sadrži 11 grama zasićenih masti i 1 gram trans masti po porciji od 115 grama. Prekomerna konzumacija masnih komada crvenog mesa, kao što je biftek, može izazvati upalu u telu i povećanje telesne težine. Zasićene masti u ovim komadima mesa mogu povećati nivo LDL holesterola i doprineti srčanim oboljenjima.
Jagnjetina – Jagnjetina, iako omiljena tokom slava, nije najbolji izbor zbog visokog sadržaja zasićenih masti. Po porciji od 115 grama sadrži 11 grama zasićenih masti, a jagnjeća plećka i kotleti imaju 9 grama masti. Preporučuje se da jagnjetinu jedemo najviše jednom nedeljno, naročito ako imamo visok holesterol ili porodičnu istoriju kardiovaskularnih bolesti.
Svinjska rebra – Svinjska rebra su veoma ukusna, ali bogata zasićenim mastima. Porcija od 115 grama sadrži čak 13 grama zasićenih masti, što može negativno uticati na zdravlje.
Kobasice – Mesni proizvodi, uključujući sušene kobasice, sadrže visoke količine zasićenih masti (6 grama na porciju od 50 grama) i veliki nivo natrijuma (350 do 500 miligrama po porciji), što može imati negativan uticaj na srce i krvni pritisak.
Uzimajući u obzir sve ove informacije, važno je praviti mudre izbore kada je u pitanju meso, kako bismo očuvali zdravlje na duže staze.