Dr Vojislav Perišić tvrdi da postoji jedna namirnica koja može značajno pomoći u rešavanju opstipacije (zatvora) i poboljšanju funkcionisanja probavnog sistema, a koja nije često prisutna na jelovnicima u našoj zemlji. U pitanju je određena vrsta povrća koja može sprečiti opstipaciju i poboljšati varenje, a stručnjak savetuje da bi trebalo da bude češće konzumirana.
— Treba da se jede tri puta nedeljno, ali mora da se pripremi tako da se izvuče gorčina lista raštana. Belina, odnosno stabiljka, mora da se iseče pre nego što se list pari. Ovaj zeleniš mora da se potopi, pa se isecka na rezance i bari se. Postoji razlika u hemijskom sastavu između zelja, kupusa i raštana. U raštanu ima folata. Dobro je da ga tri puta nedeljno jedu žene koje su gravidne. Ima vitamina C više nego kupus, kao i vitamine A i E. Sadrži dve hemijske supstance koje poboljšavaju vid — rekao je dr Vojislav Perišić za TV PRVA.
Gastroenterolog je objasnio i blagodeti raštana koji ima kada je u pitanju varenje.
— Odličan je za probavni sistem. Bolji je od kupusa. Dobro skuvan raštan ne sme da ima gorak ukus. Ako se dobro propari, treba manje da se kuva, a ako ne, onda je potrebno 10 do 12 sati. To je tradicionalna hrana, polako treba svako da se navikne. Onaj ko jede dva do tri puta nedeljno raštan, nema opstipaciju, bolji je čak i od koprive, to je čudo Božije.
Bonus video: