Crna čokolada pomaže: Zahvaljujući sastojku koji sadrži može da smanji rizik od dijabetesa tipa 2

Vesti 06.12.2024 16:26 0

Kakao, kojeg u tamnoj čokoladi ima više nego u mlečnim varijantama, bogat je biljnim spojevima poznatim kao polifenoli

crna čokolada

Shutterstock

Nova studija pokazala je da redovna konzumacija samo malo crne čokolade može pomoći u smanjenju rizika od razvoja dijabetesa tipa 2.

Studija je obuhvatila oko 192.000 odraslih osoba bez dijabetesa tipa 2 koji su popunili niz upitnika o svojim prehrambenim navikama - uključujući koliko i koju vrstu čokolade su jeli. Tokom perioda praćenja od 34 godine, otprilike 19.000 ljudi razvilo je dijabetes tipa 2.

žena

Shutterstock

 

Ljudi koji su jeli 28,3 grama bilo koje vrste čokolade najmanje pet puta nedeljno imali su 10 posto manju verovatnoću da će razviti dijabetes tipa 2 od učesnika koji su retko ili nikada jeli čokoladu, prema nalazima objavljenim u The BMJ.

Međutim, kada su istraživači pažljivije pogledali grupu od oko 112.000 učesnika koji su dali detaljnije informacije o tome koju vrstu čokolade jedu, otkrili su smanjenje rizika od dijabetesa samo kod onih koji su jeli tamnu čokoladu. Ljudi koji su nedeljno konzumirali najmanje pet porcija tamne čokolade imali su 21 posto manju verovatnoću da će razviti dijabetes tipa 2. Nasuprot tome, mlečna čokolada nije bila povezana s značajnim smanjenjem rizika i bila je povezana s debljanjem.

Zašto je crna čokolada dobra?

Kakao, kojeg u tamnoj čokoladi ima više nego u mlečnim varijantama, bogat je biljnim spojevima poznatim kao polifenoli. Oni imaju protuupalna i antioksidativna svojstva i igraju ulogu u regulaciji šećera u krvi, kaže glavna autorka studije Binkai Liu, istraživačica prehrane na Harvard TH Chan School of Public Health.

,,Ovi spojevi polifenola verovatno igraju ključnu ulogu u uočenom smanjenju rizika od dijabetesa tipa 2", kaže Liu za Everyday Health. “Nema potrebe potpuno prestati jesti mlečnu čokoladu, ali tamna čokolada je zdravija opcija za ljubitelje čokolade”.

tamna čokolada

Shutterstock

 

Veća količina kakaa i polifenola u crnoj čokoladi takođe bi mogla delimično neutralisati negativne efekte šećera i zasićenih masti na zdravlje, koji su obično prisutni u bilo kojoj vrsti čokolade, kaže dijetetičarka Toby Amidor, koja nije bila uključena u novu studiju.

Ipak, umerenost je ključna čak i kod crne čokolade. ,,Porcije ne bi trebalo da budu veće od 28,3 grama tamne čokolade dnevno”, kaže Amidor. ,,Ako neko voli samo mlečnu čokoladu, onda bi je trebao jesti samo u malim količinama ili umereno - pogotovo ako voli slatko". 

 

 

Bonus video:

 

@najzena.rs Jelena je svaki dan na prazan stomak uzimala 3 suve šljive. Evo šta joj se desilo! #najžena #žena #viralvideos #viral #fyp #fyp #fypシ゚ #foryoupage #viraltiktok ♬ original sound - Najzena.rs

 

 

Komentari (0)
Loading