Štiti od bolesti srca i dijabetesa: Ovu namirnicu zovu "kavijar za siromašne, a idealna je zamena za meso

Slobodanka Ćorić Vesti 25.10.2024 16:09 0

Njegova nutritivna vrednost ga čini odličnom zamenom za meso, obezbeđujući zdrave proteine i energiju

sočivo

Shutterstock

Ponekad nazvano „beluga kavijar“ zbog svoje sličnosti sa kavijarom, crno sočivo se izdvaja kao izvanredan izbor u ishrani, slično crnom pirinču, crnom luku i crnoj kinoi. Ova superhrana ne samo da donosi bogatstvo ukusa, već je i puna hranljivih materija.

Crno sočivo je poznato po svom izvanrednom ukusu i brojnim zdravstvenim prednostima. Njegova tamna boja nije jedini razlog zašto ga treba uključiti u ishranu; bogato je biljnim proteinima, što ga čini savršenim dodatkom veganskoj i vegetarijanskoj ishrani. Priprema crnog sočiva je brza i jednostavna, što ga čini idealnim za svaku kuhinju.

Sočivo spada u kategoriju malih mahunarki sa slanim, zemljanim ukusom i osnova je mnogih kuhinja, posebno azijskih i severnoafričkih. Njegova nutritivna vrednost ga čini odličnom zamenom za meso, obezbeđujući zdrave proteine i energiju.

Dostupno u različitim bojama i veličinama, crno sočivo se može naći u prodavnicama zdrave hrane. Za razliku od sušenog pasulja, sušeno sočivo je manje skrobno, pa mu nije potrebno namakanje; potrebno je samo 15 do 30 minuta kuvanja, u zavisnosti od sorte. Odlično upija druge ukuse, što ga čini savršenim za pripremu sa začinima ili povrćem.

Osim što je ukusno, crno sočivo je bogato vitaminima i mineralima, uključujući vitamine B, magnezijum, gvožđe, cink, bakar, kalijum, fosfor i mangan. Njegov visok sadržaj proteina čini ga odličnim izborom za vegetarijance i vegane, dok vlakna u njemu podstiču redovno pražnjenje creva i rast zdravih crevnih bakterija.

Fitokemikalije prisutne u sočivu pomažu u zaštiti od hroničnih bolesti poput srčanih oboljenja i dijabetesa. Istraživanja su pokazala da svakodnevna konzumacija sočiva može povećati „dobar“ HDL holesterol i smanjiti „loš“ LDL holesterol.

Jedina mana sočiva može biti što ponekad postaje kašasto prilikom kuvanja. Međutim, crno sočivo ima deblju koru od drugih sorti, što mu omogućava da zadrži oblik i dodaje teksturu vašim omiljenim jelima.

Uzimajući u obzir sve ove prednosti, crno sočivo zaslužuje svoje mesto u svakoj kuhinji kao hranljivi i ukusni sastojak.

Komentari (0)
Loading