Ovaj sir jedu najstariji ljudi na svetu: Prebogat je zdravim mastima i čuva vaše srce

Tatjana Badarević Vesti 03.12.2024 18:53 0

Sir ima brojne zdravstvene prednosti.

sir

Shutterstock

Osim što je ukusan, sir ima brojne zdravstvene prednosti. Stručnjaci su izdvojili jednu vrstu sira, tvrdeći da ga konzumiraju neki od najstarijih ljudi na svetu, odnosno stanovnici "Plave zone".

"Plavoj zoni" pripadaju Japan, Grčka, Kalifornija, Italija, Singapur i Kostarika, a njihovi stanovnici imaju 10 puta veću verovatnoću od Amerikanaca da će doživeti više od 100 godina, prenosi National Library pf Medicine. Istraživači su prethodno objasnili da se stanovnici Sardinije pridržavaju vrlo tradicionalne ishrane koja uključuje sir napravljen od mleka ovaca koje se hrane travom - pekorino sir.

Reč je o mlečnom proizvodu koji je bogat omega-3 masnim kiselinama, odnosno takozvanim zdravim mastima, a nalaze se još u ribama i orašastim plodovima. Naučnici neretko ističu da masne kiseline smanjuju rizik od kardiovaskularnih bolesti.

sir

Shutterstock

 

 

"Omega-3 masne kiseline su korisne i važna vrsta masti. Vašem telu su potrebne, ali ih ne može samo proizvesti. Vašem telu trebaju dve vrste omega masnih kiselina. To su omega-3 i omega-6", objasnili su stručnjaci s Medicinskog centra Univerziteta Ročester.

"Omega-3 je najvažniji. Stručnjaci veruju da omega-3 masne kiseline pomažu u prevenciji koronarnih bolesti srca kod zdravih ljudi. Takođe veruju da omega-3 masne kiseline mogu usporiti napredovanje bolesti kod onih koji je već imaju", dodali su.

Istraživanje od pre 15 godina pokazalo je da povećano konzumiranje pecorino sira ima protivuplani učinak na telo. Ipak, potrebno je umereno jesti ovu vrstu sira jer sadrži veću količinu masti.

"Neki sirevi takođe mogu sadržati visoke količine soli. Više od 1,5 grama soli na 100 grama sira smatra se visokim. Prekomerno konzumiranje soli može doprineti visokom krvnom pritisku. Pokušajte da birate sireve s manjim udelom masti, koji obično sadrže između 16 grama i 22 grama masti na 100 grama sira", rekli su stručnjaci.

Neki sirevi sa nižim udelom masti su sježi sir i quark, dok je korisno konzumiranje čedara ili plavog sira jer su intenzivnog ukusa pa ćete smanjiti njihovu količinu pri pravljenju jela.

Bonus video:

 

@najzena.rs Svakog dana doručkovala je 3 jaja Ovo su rezultati 🍳 #najzena #zena #fypシ #fyp #fypシ゚viral ♬ original sound - Najzena.rs

 

Komentari (0)
Loading