Proso je vrsta žitarice koja ima mnogobrojne prednosti za zdravlje, a lako se vari. Ima slatkast ukus, a zrno prosa je obavijeno ljuskom, koja mora da se odstrani pre jela. Jedna je od retkih žitarica koja ne sadrži gluten, što je od velikog značaja, jer mnogo ljudi ima alergiju na gluten, a dobro je poznata i činjenica da gluten utiče na gojenje.
Jača imunitet i mišiće
SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA

NEODOLJIVI KOLAČ SA PISTAĆIMA Osvežavajući desert kao osmišljen za proleće, bićete oduševljeni

BAKLAVA ČIZKEJK Fenomenalna poslastica od koje će vam poći voda na usta, za sve prilike

AJMOKAC SA SPANAĆEM I PILETINOM Rapsodija ukusa u svakom zalogaju, za ručak koji se pamti
Sadrži mnogo vitamina i minerala, kao što su kalcijum, kalijum, jod, magnezijum, vitamine A, E i B, kao i gvožđe i vlakna. U prosu se nalaze aminokiseline koje pomažu izgradnju i obnovu mišića, ugljeni hidrati koji se polako vare, pa brzo daje osećaj sitosti i pomaže u procesu mršavljenja.

Shutterstock
Reguliše krvni pritisak
Kardiolozi proso preporučuju što češće, jer je žitarica puna kalijuma koji čuva zdravlje srca, reguliše krvni pritisak i jača krvne sudove. Proso se smatra veoma korisnim kada je reč o izbacivanju peska iz bubrega i ublažavanje urinarnih infekcija.
Kako da pripremite proso
Kada kupite proso u prodavnicama zdrave hrane ono je već pripremljeno za upotrebu i nećete morati da ga ljuštite. Samo treba da ga skuvate. Oprana i oljuštena zrna potopite u vodu u količini 2:1 i kuvajte pola sata. Kada se ohladi, procedite. Ovako pripremljen proso se koristi kao kuvani pirinač, dovoljno je da ga začinite po ukusu. Možete ga dodavati u čorbe umesto rezanaca, a uz povrće i meso koristiti kao prilog. Za doručak ili večeru pripremite kašu od prosa sa mlekom, jogurtom, svežim voćem, medom. Proseno brašno koristi se za pripremu hleba i peciva ali i kao dodatak jelima.
.
Video:
.