Švedski naučnici su dokazali da se insekti, fungicidi i regulatori rasta biljaka mogu nakupiti u telima ljudi. Međutim, ako samo dve nedelje ne unosimo u organizam hranu koja je zagađena pesticidima, nivo ovih toksina u našem telu pada na nulu. Zašto izbegavati hranu punu pesticida?
Nije dobra za zdravlje mozga
U dokumentima iz 2008. godine se navodi da se brojni pesticidi u voću i povrću smatraju neurotoksinima koji mogu da utiču na mozak sisara i ljudi. Istraživanja su pokazala da postoji jaka povezanost između izloženosti pesticidima i Parkinsonove bolesti.
U izveštaju iz 2011. godine otkriveno je da je glifosat između 60% i 100% uzroka zagađenja vazduha. U Evropi, preko 40% podzemnih voda je pozitivno na glifosat, a Nemci su ovaj pesticid našli u ljudskom urinu. Glifosat je pronađen i u krvi ljudi pa čak i u majčinom mleku.
Štetno za decu
Američka akademija za pedijatriju je upozorila da je izloženost pesticidima u ranom uzrastu povezana sa smanjenom kognitivnom funkcijom i problemima u ponašanju dece. Istraživanja su pokazala da predškolska deca izložena pesticidima imaju manju izdržljivost, lošiju koordinaciju očiju i lošiju kratkoročnu memoriju od dece koja nisu bila izložena istom nivou toksina.
Da bi se smanjio rizik od ovih bolesti, preporuka je da se izbegava kupovina ovog povrća, osim ako nije organsko ili uzgajano u vašoj bašti:
1. Celer
2. Spanać
3. Paradajz
4. Čeri paradajz
5. Krastavac
6. Paprika babura
Ukoliko ne možete da kupujete organsko, pesticide uklonite pomoću sode bikarbone. U činiju sipajte vodu i dodajte 2 kašike sode bikarbone, pa potopite povrće i ostavite da stoji pola sata, a zatim isperite.
.
Video:
.