Stavljate čia seme u ovsenu kašu i smuti? Evo šta ta namirnica radi vašem telu ako je jedete svaki dan

Vesna Vukadinović Vesti 29.10.2024 11:07 0

Čia semenke stekle su popularnost zbog bogatih nutritivnih svojstava i blagotvornog delovanja na organizam.

kaša

Shutterstock

Male, crne semenke koriste se u zdravim napicima, doručku i desertima jer se lako kombinuju s različitim ukusima i teksturama. Ali, šta ih čini tako korisnim za zdravlje?

Stvaraju osećaj sitosti

SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA

img

AJMOKAC SA SPANAĆEM I PILETINOM Rapsodija ukusa u svakom zalogaju, za ručak koji se pamti

img

NEODOLJIVI KOLAČ SA PISTAĆIMA Osvežavajući desert kao osmišljen za proleće, bićete oduševljeni

img

BAKLAVA ČIZKEJK Fenomenalna poslastica od koje će vam poći voda na usta, za sve prilike

Čia semenke obiluju vlaknima, proteinima, omega-3 masnim kiselinama, kalcijumom i antioksidantima, što ih čini odličnim izborom za održavanje zdravlja. Redovno konzumiranje može doprineti smanjenju upala u telu, a posebno je korisna za osobe koje žele regulisati težinu jer vlakna u čia semenkama pružaju osećaj sitosti i sprečavaju prejedanje između obroka. Osim toga, čia semenke pomažu u održavanju zdrave crevne flore zahvaljujući svojoj želatinastoj strukturi koja oblaže sluznicu želuca i podstiče varenje.

Najbolji načini konzumiranja

Možete ih jesti na više načina: u smutijima, jogurtima, ovsenim kašama, pa čak i kao zamenu za jaja u veganskim receptima. Ako želite iskoristiti sve prednosti čia semenki, preporučuje se da ih ostavite u vodi nekoliko minuta kako bi nabubrile i dobile karakterističnu teksturu gela.

S obzirom na sve ove prednosti, čia semenke su odličan izbor za sve koji žele da unaprede svoju ishranu i zdravlje. Isprobajte ih u svom omiljenom receptu i uživajte u brojnim koristima koje donose vašem telu.

.

Video:

 

 

.

 

Komentari (0)