Svi mi ponekad grešimo, ali ovo je već PREVIŠE: Ovih ŠEST higijenskih grešaka ne treba ponavljati

Naj žena Vesti 14.08.2021 09:00 0

Da bismo bili zdravi, ne treba samo automatski da održavamo higijenune već to treba da radimo na apsolutno ispravan način. U suprotnom, efekat neće biti isti

Umivanje

Shutterstock

Iznenadićete se kada shvatite da ste čitav život neke stvari radili pogrešno, čak i one najjednostavnije! Otkrijte koje su najčešće greške koje pravite i kako se pravilno brinuti o sebi.

Prečesto se tuširate

Možda zvuči čudno, ali prečesto tuširanje je jednako loše koliko i uopšte se ne tuširati. Prema stručnjacima sa Univerziteta u Kolumbiji, učestalo tuširanje čini vašu kožu suvom i ispucalom, što omogućava bakterijama da lakše prođu kroz vaše telo kroz te rane, piše "Bright side". Stručnjaci preporučuju tuširanje ne više od jednom dnevno.

Kućni ljubimci spavaju s vama

Trebalo bi da se pridržavate higijenskih pravila čak i noću. To znači da ne bi  trebalo dozvoliti mačkama i psima da spavaju u istom krevetu sa vama. Čak i kućni ljubimci sa najboljom pažnjom nose mnogo bakterija na krznu. Možda ne verujete, ali neki od njih mogu izazvati kugu. Statistički podaci govore da je između 1977. i 1998. bilo 23 slučaja ove smrtonosne infekcije prenošene od domaćih mačaka.

Perete ruke pre odlaska u kupatilo

Bakterije se mogu pronaći ne samo u toaletu, već i širom kuće. To znači da ako dugo niste oprali ruke, bakterije su verovatno prisutne na njima. Kada idete u kupatilo, dodirujete delove tela koji su veoma pogodni za klice. Dakle, pranje ruku pre odlaska u toalet jednako je važno kao i pranja posle.

Prstom puštate vode iz vodokotlića

Toalet je verovatno najprljavije mesto u kući. Istraživanja pokazuju da je čak 90 minuta nakon puštanja vode u toalet, na desetine bakterija i dalje na površini. Zato pokušajte ispustiti vodu spoljnom stranom prsta. Ovo vam može mnogo pomoći ako nešto dodirnete pre nego što operete ruke. Na taj način nećete bakterije širiti svuda.

Niste već neko vreme menjali jastučnicu

Perje je utočište čestica prašine i plesni. Vremenom, oni mogu doći do lica i uzrokovati probleme poput demodikoze. Ovo je još jedan čest uzrok kožnih problema. Jedno istraživanje otkriva da čestice prašine mogu izazvati alergije, koje kasnije izazivaju začepljenje nosa, oticanje i iritaciju gornjih disajnih puteva. Stručnjaci takođe preporučuju da jastuk perete svake nedelje na temperaturi od najmanje 55 stepeni celzijusa.

Perete lice sapunom

Mnogi ljudi misle da ako dva puta dnevno operu lice sapunom, lice će biti vrlo čisto i izbeći će upalu. Ali taj je pogled pogrešan jer sapun začepljuje pore i izaziva upalu kože. Dermatolozi ističu da sapun nije prvobitno bio namenjen licu. Kada se upotrebljava, uništavate zaštitnu barijeru i narušava nivo pH kože.

Komentari (0)
Loading