Zubi beli kao biseri: Evo kako da na prirodan način održite lep i blistav osmeh, zaboravite na izbeljivanje

Izvor: Ana Klikovac Vesti 18.10.2024 10:02 1

Vaša pljuvačka prirodno pomaže u uklanjanju ostataka hrane i neutralizaciji kiselina, sprečavajući tamnjenje zuba

zubi

Shutterstock

Ako ste stalno u pokretu, od sastanaka do poslovnih događaja, kafe ,,za poneti'' i grickalice su sigurno deo vaše svakodnevice. Nažalost, oni su i razlog zašto vam je postizanje savršeno belih zuba uvek van domašaja. 

U nastavku donosimo šta je uzrok tragova na zubima, te kako da ih očuvate. 

SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA

img

BAJADERA BOMBICE Omiljeni desert na drugačiji način, prste da poližete

img

CRVENI ROLAT Neodoljivo predjelo koje prvo nestane sa slavske trpeze, a ukusa koji priča priče

img

SARME IZ RERNE Slasne i preukusne, postaće vaš novi omiljeni način spremanja

zubi

Shutterstock

 
Kako različite namirnice utiču na boju zuba

Čaj, kafa i crno vino često se izdvajaju kao glavni uzročnici tamnjenja zuba zbog prisustva tanina i kiselina. Tanini se vezuju za gleđ, zadržavaju pigmente iz drugih namirnica i pojačavaju mrlje. Kiseline, s druge strane, oštećuju gleđ, čineći zube podložnijim karijesu i bojenju, stvarajući neravne površine koje lako hvataju mrlje.

Namirnice koje menjaju boju zuba

Pigmentisano voće, kurkuma (iz karija), cvekla, soja i paradajz sos često menjaju prirodnu boju zuba. Pigmenti koji voću i povrću daju bogatu boju mogu se zalepiti za zube, čineći ih manje belim. Takođe, gazirani sokovi i bombone sa visokim sadržajem šećera i kiselina mogu erodirati gleđ i izložiti donji sloj zuba, što ih čini podložnijim bojenju, prenosi Elle.

Kako očuvati belinu zuba

Vaša pljuvačka prirodno pomaže u uklanjanju ostataka hrane i neutralizaciji kiselina, sprečavajući tamnjenje zuba. Ipak, dodatna briga o zubima može biti ključna za očuvanje blistavog osmeha:

  • Izbegavajte hranu i piće koji mogu da oboje zube, ili isperite usta vodom odmah nakon konzumacije.
     
  • Perite zube fluoridnom pastom dva puta dnevno, ali ne odmah nakon kiselih namirnica—sačekajte barem 30 minuta kako bi se gleđ stabilizovala.
     
  • Redovno koristite konac za zube kako biste uklonili naslage i sprečili nakupljanje plaka.
  • Posećujte stomatologa svakih 4-6 meseci radi redovnog čišćenja.
     
  • Jedite mlečne proizvode bogate kalcijumom, kao i hrskavo voće i povrće koje prirodno pomaže u čišćenju zuba.
     
  • Dovoljno je obratiti pažnju na to kako izlažete svoje zube različitim namirnicama. Ako uživate u slatkim ili kiselim napicima, pijte ih na slamku i isperite usta nakon toga. 

     

 

Bonus video:

 

 

Komentari (1)
teodora
18.10.2024 15:41

što se mene lično tiče uskoro ću morati kupiti jedan sebi neseser,malo veći. stalno sam u pokretu .....u torbi uvek spakujem četkicu za zube ,i prirodnu pastu za zube zeozub iz kolekcije(sanovita) sa zeolitom ...ne samo što izbeljuje zube već sama prirodna aroma menete,daje osvežavajući dah.