Slobodno ih iznesite na balkone kada dođe hladnije vreme: Ovo cveće opstaje i zimi, hladnoća mu ne može ništa, izdrži i najdrhtavija jutra

Nedeljko Tišanović Vesti 14.10.2024 18:41 0

Jako će vam ukrasiti dom.

Shutterstock/Lapa Smile

Shutterstock/Lapa Smile

Početkom oktobra, svaka pijaca ili cvećara puna je sitnog cveća u raznim bojama poput bele, ljubičaste, ružičaste i crvene. Ali predivan cvet je erika, koja u vreme kada se druge biljke pripremaju za zimu, blista punim sjajem.

Često se erika greškom meša sa vrijeskom, ali to su različite biljke. Vrijesak ima sitnije cvetove i manje listiće, dok erike cvetaju tokom hladnijih dana, posebno u kasnoj jeseni, zimi i ranom proleću. Zbog svojih karakteristika, erike su savršen izbor za ukrašavanje balkona tokom jesenjih i zimskih meseci.

Temperatura im prija

Jedan od razloga zašto ljudi biraju erike u jesen je to što im odgovaraju niske temperature između 5 i 15 stepeni, što je idealno za njihov rast. Iako vole da ponekad budu izložene sunčanim zracima, to nije ključno za njihovo cvetanje. Čak i ako je balkon okrenut prema severu ili tokom zime dobija samo malo sunčeve svetlosti, erikama to ne smeta.

Boje koje osvežavaju prostor

Erike dolaze u predivnim bojama, poput bele, ružičaste, ljubičaste i crvene. Kada se druge biljke povuku, erike unose živahnost i boju, osvežavajući i najtmurnije zimske dane. Mogu se kombinovati u istim saksijama, ali je važno ostaviti barem 15 centimetara razmaka između njih kako bi koreni mogli slobodno da se razvijaju.

Jednostavne za negu

Erike su i vrlo lake za održavanje, što ih čini još privlačnijim. Kada ih posadite u saksije sa rupicama na dnu za dobru drenažu, zalivanje jednom do dva puta nedeljno je obično dovoljno. Kada se prilagode novom okruženju, možete ih zalivati čak i samo jednom nedeljno.

Osim dobro drenirane zemlje i povremene sunčeve svetlosti, ne zahtevaju posebne uslove. Preporučuje se izbegavanje dodatnog đubriva, jer im ono može naškoditi. Nakon zime, dovoljno je samo ukloniti osušene cvetove i grančice kako bi se omogućio rast novih prolećnih cvetova.


Bonus video: 

 

@najzena.rs Ova žena je potrošila 700.000 evra kako bi izgledala mlađe od svoje ćerke #najžena #žena #fy #fyp #foryou #viral #viralvideo #viraltiktok #woman #plasticsurgery ♬ original sound - Najzena.rs

 

Komentari (0)
Loading